Единият от двамата основни претенденти за лидерския пост в БСП - Георги Първанов, си е подал отвод. Това потвърдиха пред bTV делегати на 48-я конгрес на социалистическата партия.

Предишният президент, който заедно с лидера на БСП Сергей Станишев бе основен претендент за поста председател, е обяснил, че не желае да разделя партията.

Кандидатите за лидерския пост бяха 29, но в последния момент Корнелия Нинова и Антон Кутев се отказаха от битката. Сега, традиционно, шансовете за председател на партията отново са в ръцете на един кандидат - сегашния лидер Сергей Станишев.

Срещу него се изправя единствено Георги Кадиев, председател на ПГ на Коалиция за България. В борбата за поста трябваше да участва и Драгомир Стойнев, председател на Социалната комисия в Народното събрание, но той реши да оттегли кандидатурата си. След самоотвода на Георги Първанов, неговия пример последваха и всички останали, номинирани за кандидати за председатели от общинските партийни структури.

„Казах сериозни думи за промяната, в полза на необходимостта от организационна идейна и политическа промяна. Очевидно, че конгресът не е готов, тя се отлага, така че няма нищо по-естествено от това да се оттегля”, каза Първанов пред медиите в коментар на оттеглянето си.

По думите му той остава член на партията, но за бъдещето и трябва да бъде попитано новото ръководство. Според политика няма категорична подкрепа в полза на голямата идея за реформата, за която всички делегати говорят. „Едно е какво говорят кандидатите, друго е каква е готовността ни. Очевидно е, че предстои тежка битка, аз пожелавам успех”, заяви Първанов и увери, че оставането само на двама кандидати не е подарък към Станишев.

Настроенията сред голяма част от делегатите са на облекчение, защото така запазват Сергей Станишев на поста и показват подкрепата си за избирането му за постоянен председател на Партията на европейските социалисти наесен. Официално кой е избран за председател на БСП ще бъде обявено утре, но отсега е ясно, че това е Станишев.

Пред делегатите по-рано през деня Първанов атакува ръководството, че губи лидерския двубой с ГЕРБ.

"Ние не сме лидерска партия, но с това прикриваме липсата на лидерство в пратията. Вие запушвате партията, другарю предсетадел, не й давате добавена стойност. Със завист гледам как Борисов тегли като локомотив. Докато ГЕРБ правеше машина за избори, ние правехме машина за конгреси", каза Първанов.

Той отрече да има разцепление в БСП и обясни, че не е заел мястото си на Президиума с думите: "Всички сме равни. Ако някои се чувстват по-равни - това е друга тема. По-добре усещам атмосферата, когато съм в залата”.

Станишев не отговори на критиките, в доклада си атакува предимно управлението на ГЕРБ.