След като приключи регистрацията на партиите и коалициите за участие в предсрочните парламентарни избори, Централната избирателна комисия отново активира възможността всеки гражданин да провери дали не е било злоупотребено с личните му данни при събирането на подписи за политическите сили.

За да проверите, трябва да посетите ТОЗИ адрес. Там въвеждате ЕГН и персонален идентификационен код. За последното ТУК трябва да въведете своите данни заедно с валиден имейл адрес.

Ако установите, че сте „подкрепили” партия, за която не сте чували или която най-малкото не бихте подпомогнали с подписа си, можете да се оплачете на Комисията за защита на личните данни ТУК.

Припомняме, по време на кампанията преди президентските избори и националния референдум стотици граждани установиха, че самоличностите им са били откраднати. Въпреки това, до значими наказания и установяване на източника на валидните имена и единни граждански номера към тях така и не се стигна - или поне институциите не съобщиха официално за подобни резултати.