Интересен феномен се наблюдава в представителното проучване на обществените нагласи на „Алфа Рисръч” за септември т.г., проведено сред 1030 пълнолетни българи. Сред най-харесваните министри от правителството са представители на сфери, за политиките в които кабинетът „Борисов 3” далеч не получава толкова високи оценки.

Така ако традиционно вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев е с най-висок рейтинг (19,4% одобрение срещу едва 3% неодобрение), то на второ място се оказва военният министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов (с 16,1% одобрение и 5,2% неодобрение). В същото време работата на правителството в сферата на отбраната е едва на седмо място по положителни оценки.

На трето място по рейтинг сред министрите е спортният Красен Кралев, като „Алфа Рисърч” въобще не измерват положителните оценки за неговата сфера. Същото е и положението с натоварената с подготовката на европредседателството Лиляна Павлова. В същото време, най-успешните сфери за правителството са инфраструктурната (ресорният министър Николай Нанков е едва осми по рейтинг), външнополитическата (а вицепремиерът Екатерина Захариева е извън топ 4) и туристическата (Николина Ангелкова е още по-назад в персоналната класация).

Това разминаване в оценките между лицата от екрана и реалните политики на поверените им ведомства не се случва само в дъната на двете класации. Там „бетонирани” са Цецка Цачева и правосъдието -  с 20,6% лично неодобрение и едва малко над 7% положителни оценки за свършената работа. Гражданите не са доволни и от проф. Николай Петров и здравеопазването.

Сред министрите с по-лоша лична оценка са и Нено Димов (екология) и Емил Караниколов (икономика), които се оказаха в центъра на скандали и подозрения за държавна намеса в частен интерес – казусите със строителството в зона „Калиакра” и с лиценза на „Емко”.

Премиерът Бойко Борисов към момента е с повече отрицателни, отколкото положителни оценки – 39% срещу 32%, като те идват основно от избиратели на ГЕРБ и, в по-малка степен, на „Обединени патриоти”.

Вторият най-популярен лидер е Красимир Каракачанов, следван от Корнелия Нинова и Веселин Марешки.

На този фон, близо две трети от анкетираните са на мнение, че правителството трябва да изкара пълния си мандат – макар критиците му (38%) да са почти двойно повече от привържениците му (21%). „Алфа Рисръч” са на мнение, че именно неуспехите в областта на съдебната реформа и скандалите с политици от ГЕРБ влияят негативно на рейтинга на правителството.

Ако все пак се стигне до избори днес, от парламента би изпаднала „Воля” на Веселин Марешки, която се е „стопила” до 1,8% подкрепа. ГЕРБ запазва 6% преднина пред БСП (25,1% срещу 19,3%). Националистите регистрират лек спад.

Около две трети от българите смятат, че у нас ситуацията е спокойна, докато само 20% са на същото мнение, когато става въпрос за случващото се по света. Анкетираните са скептични за ефективността на новия антикорупционен орган – без значение кой назначава неговия ръководител. Едва 8% са готови да подадат с името си сигнал за корумпиран политик.