Изкуственото противопоставяне на политиката на доходите и инвестициите в инфраструктурата по време на предизборната кампания е опасно, заяви президента Росен Плевнелиев.

На националната конференция „Стратегическа инфраструктура България 2013" държавният глава обаче наблегна на тезата, че вложенията в по-добра инфраструктура ще се отразят положително на стандарта на живот награжданите в страната, предаде БГНЕС.

„Трябва да създадем предпоставки за заетост чрез изграждане на модерна инфраструктура и подобрение на бизнес средата. Изолацията води до бедност, затова е важно да се строят магистрали, газови връзки, мостове,” каза още Росен Плевнелиев и отбеляза, че България се развива, въпреки противопоставянето.

Въпреки че строителството на магистрали е ресора на изпълнителната власт, президентът обеща в рамките на неговия мандат да бъдат започнати много важни проекти, особено в най-изостаналите региони в Северна България.

„България ще строи още два моста над Дунав. Пътната инфраструктура на Северна България ще е тотален приоритет за следващия програмен период,” зарече се президентът Росен Плевнелиев.

Единият от новите мостове над Дунав ще е между Силистра и Кълъраш. За втория още не е решено дали ще е ново съоръжение край Русе, или ще е модернизация на съществуващия мост на това място. Сред приоритетите до 2020 г. ще са проектите за пътя Видин - Ботевград, тунелът под Шипка, автомагистрала „Хемус".

Държавният глава не пропусна да отбележи, че България е една от трите държави, на които са разпределени повече средства по многогодишната финансова рамка до 2020 г., въпреки общото съкращение на бюджета на ЕС със 70 млрд. евро. „Това увеличение се дължи основно на директните плащания за земеделските производители. Това увеличение ще се усети само в земеделието, почти нищо друго няма да се увеличи,” посочи обаче Плевнелиев.

Според него до 2020 г. България трябва да разпредели същия финансов ресурс чрез много повече оперативни програми, сред които той посочи изрично „Наука и образование" и „Добро управление" за електронното правителство.

Росен Плевнелиев поиска от служебното правителство да започне проекта за скоростния път от София до Калотина като наддоговаряне по ОП „Транспорт". Според него тази пътна отсечка трябва да бъде започната и завършена до 2015 г. като наддоговаряне за предишния програмен период.