Като „предизборно събитие на кандидат-депутати” определи днешния протест пред Столична община председателят на групата на ГЕРБ в Столичния общинския съвет Малина Едрева.

По-рано днес протестиращи поискаха оставката на Столичния общински съвет заради нерешените проблеми с "Топлофикация София". Те бяха подготвили формуляри на оставките, които общинските съветници трябва да разпишат. Протестът пред сградата на общината беше организиран от Движение за граждански контрол.

„Това, на което сме свидетели днес, е начало на предизборна кампания на партията, която представляват Йоанна, Дончо, Янко, Ангел,” коментира Малина Едрева пред БТА. По думите й, Йоанна Георгиева, Дончо Дудев, Янко Петров и Ангел Славчев на практика са участници в предстоящите парламентарни избори.

Всъщност кандидат за народен представител в само Йоанна Георгиева, издигната от Демократична гражданска инициатива (ДГИ) – Движение за граждански контрол.

Иначе протестиращите поискаха индивидуални договори с „Топлофикация", ежемесечно отчитане с отделен уред и премахване на „прогнозното количество". Те настояха за разтрогване на концесията за доставка на вода, а общината да поеме функциите на концесионера чрез свое дружество. Гражданите изразиха недоверието си към общинските дружества „Център за градска мобилност", „Екоравновесие" и „Софийски имоти".

Според Малина Едрева „конструктивните решения се намират в диалог, а не на улицата и то в началото на откриване на предизборна кампания”. Председателят на групата на ГЕРБ в СОС увери, че по исканията на протестиращите се работи, като промяната в наредбата за топлоснабдяване, свързана със сключването на индивидуални договори и отпадането на прогнозните сметки за парно, е в правомощията на МИЕТ.

Тя подчерта, че общинските власти са съгласни с гражданите, че сключената през 1999 г. концесия за водата не е изгодна за Столична община. Едрева коментира исканията за проверки в общинските предприятия, като изтъкна, че те се правят „постоянно, а не кампанийно”.

В позиция, изпратена до медиите, общинските съветници от ГЕРБ припомнят, че в средата на миналата година са завършили цялостни одити на „Софийски имоти" и "Центъра за градска

мобилност". В края на тази година ще бъде проверено дали са спазили всички препоръки, отбелязват от партията.