Обсъждането на промените в Изборния кодекс изостри езика на опозицията в парламента. След цял ден дебати депутатите приеха на първо четене законопроектите за изменения на кодекса, внесени от ГЕРБ, Коалиция за България, Синята коалиция и РЗС, и отхвърлиха вариантите на ДПС и "Атака".

Да се забрани на министри и вицепремиери да ръководят предизборните щабове на партии, както и да използват държавни коли по време на кампания, предлагат управляващите. Предвижда се дистанционното електронно гласуване първо да се въведе експериментално в до 5 секции. Промените, внесени от ГЕРБ, бяха представени от депутата Красимир Ципов.

„Предлагаме текстове, които да се обсъдят от всички в Народното събрание, свързани със създаването на възможност за електронно гласуване чрез интернет. Не само българите в чужбина, а всички млади граждани очакват да създадем текстове, които да позволят използването на такъв вид гласуване”, заяви Ципов.

Искания за използване на СРС в предизборен период да се изготвят само и единствено от окръжните прокуратури, предлагат още от ГЕРБ. Подобно право няма да има МВР.

За търговия с гласове в НК ще бъде записан затвор от минимум 1 до 6 години. Пет дни преди деня на вота на електронната страница на общините ще бъдат публикувани т.нар. забранителни списъци. 24 часа ще имат за реакция тези, които са попаднали в тях, за да подадат заявление за изключване.

Предвижда се ЦИК да бъде юридическо лице със самостоятелен бюджет и към нея да има постоянно действаща администрация, както и он лайн излъчване на заседанията. Предоставящите медийни услуги пък се задължават да декларират на сайтовете си договорите с участниците в изборите.

БСП иска основен ремонт

Коалиция за България иска да се въведе машинно гласуване или да се върне интегралната бюлетина. Левицата предлага да се забрани използването на публичен административен ресурс в изборния процес. Левицата е и за връщане на предишната разпоредба за гласуването в
чужбина, според която са необходими 20 заявления за откриване на секция.

Друго предложение е социологическите агенции задължително да обявяват поръчителя на изследването си и клиповете на политическите партии, участници в изборите, да се излъчват безплатно по обществените медии. Промените бяха представени от Мая Манолова.

Снимка: Архив, БГНЕС
Снимка: БГНЕС

„Изборите, които проведе ГЕРБ, бяха нечестни и манипулирани. Необходим е основен ремонт на Изборния кодекс. Трябва да се започне с промени в изборната администрацията – да е по-модерна, прозрачна и работеща в интерес на българските граждани. Ще внесем предложения, които да криминализира мачкане на избиратели от изпълнителната власт”, каза Манолова.

БСП предлага допускане на наблюдатели на заседанията на ЦИК и своевременно обявяване на стенограмите от заседанията на сайта й. Друга промяна, предложена от левицата, е въвеждането на съдебен контрол върху всички актове на ЦИК.

Сините с подозрения за злоупотреби

Синята коалиция няма да подкрепи на първо четене законопроектите на другите парламентарни групи, обяви съпредседателят й Иван Костов. По думите му в много от направените предложения няма рационални моменти и сините имали основание да запазят своето недоверие към вносителите. На второ четене обаче щели да покрепят всяка добра идея и предложение, което води до решаване на проблемите в изборния процес в услуга на гражданите.

„Няма да подкрепим други законопроекти. Не считаме, че това ще бъде положителен знак, тъй като между нас има дълбоки различия и взаимно недоверие, че се злоупотребява. Най-тежките подозрения падат към ГЕРБ”, заяви Костов.

Той призова депутатите да гласуват „за” законопроекта на Синята коалиция. Десните искат да се въведе електронно гласуване, по-ясни правила за наименованието на коалициите, повече възможности за обжалване на актове на изборната администрация и публичен регистър на застъпниците.

ДПС видя двоен режим

в отказа на правната комисия да приеме предложението за предизборна агитация и на друг език, освен на български. ДПС предлагат и да отпадне принципът за уседналост. Депутатът Четин Казак заяви, че е важно да бъдат приети промени, които да гарантират прозрачен процес.

„Предлагаме решенията на ЦИК да се оповестяват, да могат да бъдат обжалвани, да отпадне ограничението по време на предизборна кампания послания да се правят и на други езици, освен на официалния. Това е практика и в Европа”, добави Казак. Според него трябва да се спазват европейските стандарти.

„Такъв двоен режим ние не приемаме. Гласуването на нашия законопроект е тест за това дали България върви по пътя на своята истинска европейска интеграция и приобщаване към най-високите стандарти или се люшкаме между Европа и балканските ни предразсъдъци”, каза още Казак.

РЗС пък предлага хората, които не са гласували на изборите да имат 4-годишна забрана за работа в държавната и общинската администрация. Друга идея е изборната бариера за партии и коалиции да е различна - за двупартийните коалиции да е 4 процента, а за всяка партия над този брой - с по един процент отгоре.

От Атака предлагат кандидатите за депутати, президент и вицепрезидент, кметове или членове на ЕП да подават декларация за сексуална ориентация и дали членуват в секта или тайни общества, за да се избегнат зависимости и конфликт на интереси. Според националистите избиратели трябва да бъдат само хора с българско гражданство.