Изборният кодекс и реформирането му за парламентарния вот догодина продължават да вълнуват партиите, представени в парламента. След като БСП и ГЕРБ изложиха в понеделник и вторник своите виждания за законодателни промени, дойде ред това да направят и националистите.

От „Атака” предложиха общо 30 поправки в Изборния кодекс. Основното сред тях е въвеждането на машинно гласуване – предложение направено в началото на седмицата от Коалиция за България с мотива, че то реално няма да е толкова скъпо, колкото управляващите прогнозират – ако се използват машини, излезли от употреба в други европейски държави.

От партията на Волен Сидеров настоява още за по-засилен контрол върху изборните секции, както и камери да следят какво се случва в секционните комисии и как се броят бюлетините. Имало нужда и от отделни сайтове на ЦИК, РИК, СИК, така че своевременно да се актуализира информацията преди, по време и след вота.

Едно от по-нестандартните искания на „Атака”, което обаче се чу още в края на юни, е кандидатите за държавен пост да обявяват сексуалната си ориентация, евентуално членство в секта или масонска ложа. „Това според нас е важно и трябва да бъде задължително”, заяви пред медиите Сидеров.

Националистите предлагат още хората с двойно гражданство да не могат да гласуват. Според депутата Десислав Чуколов те „явно имат колебания относно националността си” и затова няма как гласът им да бъде приет наравно с този на останалите граждани.

От „Атака” смятат, че изборите трябва да се обявяват 120 дни преди вота, както и да се въведат мерки за спиране на купуването на гласове. „Предлагаме да бъде намален броят на застъпниците. Така ще се пресече търговията с вот. Освен това предлагаме членовете на Министерски съвет, на областните управи, кметовете на общини да не могат да участват в агитацията. Те трябва да управляват държавата”, посочи Чуколов.

По думите му разгласяването на социологически проучвания 30 дни преди вота трябва да бъде забранено, за да не се оказва влияние върху избирателите непосредствено преди изборния ден. „Това манипулира хората и отправя определени внушения”, смята политикът.

От партията на Сидеров предлагат също така държавните медии да отразяват безплатно предизборната кампания, а останалите медии - с 80% отстъпка от редовната си рекламна тарифа. „Предизборните кампании са сблъсък на идеи и послания, не на това коя партия колко пари има”, каза в заключение Десислав Чуколов.

В четвъртък Комисията по правни въпроси в парламента предстои да обсъди предложените промени в Изборния кодекс от всички парламентарни групи.