С мотива, че хомосексуализмът „застрашава устоите на нацията” членове на „Атака” отправиха поредно пиперливо предложение към депутатите – всеки да си каже дали е гей или не. Според Десислав Чуколов от партията на Волен Сидеров, в Изборния кодекс трябва да залегне задължение всеки политик да декларира сексуалната си ориентация, когато дойде време за избори.

Предложението получи подкрепата на ВМРО, БНС, БНРП и други патриотични организации, които обявиха, че са против организирането на гейпарад в София в събота. Формациите предвиждат в 10 часа да направят контрапарад - протестно шествие, което ще започне от пилоните на НДК.

По думите на Ангел Джамбазки от ВМРО протестът на патриотичните организации е срещу това да се налага поведение и да се приема едно различие за норма. „Протестираме срещу това чужди посланици да минават по улиците на София и да ни налагат някакъв модел - ние имаме свой модел и си го харесваме. Не приемаме нито еднополови бракове, нито осиновяване на деца от такива двойки - това е заплаха за държавността, и то в момента на най-големия демографски срив, който е претърпявала българската нация”, посочи Джамбазки.

Десислав Чуколов настоя още всички лидери на партии да изразят мнението си по спорни въпроси като узаконяването на хомосексуалните бракове и осиновяването на деца от еднополови двойки. Именно тези идеи се посочват и от „атакистите” като „опасни за нацията”.