Главният прокурор поиска закриването на фондацията "Асоциация Бату платформ", незаконно финансирала партия ДОСТ. От политическата формация на Лютви Местан обаче категорично отричат да имат връзка с нея.

От държавното обвинение обясниха, че всичко започва още напролет: в началото на март медиите съобщават за намерени в кърджалийски склад стотици торбички с храна с логото на ДОСТ. Установено е, че цената им е 100 хил. евро. Поръчителят на пратката се оказва член на ръководството на неправителствената организация "Асоциация Бату платформ".

В следващите осем месеца в разследването се включват Добрич, Омуртаг и Кърджали. Установено е, че храните са разпространявани в 15 града на страната с помощта на симпатизанти и членове на "Асоциация Бату платформ".

В Пловдив, Гоце Делчев, Бургас, Хасково, Сливен, Дулово и други градове храните са посрещани от членове на партията, които са разпространявали храните по домовете.

Сдружение "Асоциация Бату платформ" е регистрирано в Кърджали. На адреса обаче никой не е чувал за тях, офис на организацията няма. Адресът все пак е дал основание на Окръжния съд в Кърджали да регистрира сдружението, чиято дейност прокуратурата определя като противоконституционна.

От държавното обвинение настояват Окръжният съд в Кърджали да прекрати регистрацията му.

По данни на прокуратурата асоциацията е получавала пари от Турция, с които са били купувани храните, раздавани по време на предизборната кампания през март с цел мотивация на български граждани с мюсюлманско вероизповедание да гласуват за ДОСТ.

Две седмици след медийните сигнали обвинението е установило, че сумата е на въпросната фондация и е получена от турска банка. В платежното нареждане няма данни за изпращача, твърди прокуратурата.

„Категорично се касае за група, която си е поставила за цел извършване на търговия и купуване и продаване на гласове”, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Вече са разпитани над 30 души и скоро ще се повдигнат обвинения, допълниха от прокуратурата.

Кой стои зад фондацията

В Кърджали, където е регистрирана асоциацията, гласно никой не коментира дейността ѝ. Знае се, че в началото тя е учредена от Шабанали Ахмед, когато той е бил председател на Висшия мюсюлмански съвет. След като става депутат, начело на сдружението застава районният мюфтия на Хасково Басри Емин Ефенди, а Ахмед преминава в редиците на ДОСТ.

Мюфтията отказа да се срещне с екипа ни, но заяви по телефона, че си е подал оставката преди месеци.

Басри Ефенди каза още, че не може да коментира финансирането на сдружението, защото по думите му с това бил упълномощен да се занимава друг член на управата на асоциацията, който живеел в Турция.

Снимка: bTV

Бизнесът му в България, обаче, също се оказа регистриран в несъществуващ кърджалийски офис.

Политическите реакции

От ДОСТ опровергаха твърденията на прокуратурата със съобщение до медиите. Според документи на партията единствените храни, спрени от полицията в Кърджали по време на предизборната кампания, са купени от друг доставчик.

От ДПС припомниха как още по време на предизборната кампания сигнализирали, че ДОСТ действа по този начин. „Тогава лица заемащи ръководни позиции в компетентните органи ни отговаряха, че ще ходят на почивка и тогава ще се занимават с въпроса, визирам Кърджали”, каза Мустафа Карадайъ.

Военният министър Красимир Каракачанов отбеляза, че още като депутат е предупреждавал, че зад ДОСТ стои чуждо финансиране: „По принцип законът забранява финансиране от чужди държави и финансиране по подобен начин и партия се заличава, но това решава Софийският градски съд.”

В Брюксел министър-председателят Бойко Борисов напомни, че прокуратурата е независим орган и отказа да коментира нейните действия.