Извънредни правомощия получава прокуратурата в гражданския процес. Те бяха гласувани със 119 гласа „за”. „Против” бяха почти всички от Реформаторския блок и „Атака”.

Така прокуратурата ще може да встъпва в граждански дела, ако прецени, че е застрашен държавния интерес. Изненадващо обаче в последния момент Цветан Цветанов оттегли свързаните промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Те предвиждаха Главният прокурор да може да спира граждански сделки за 48 часа.

Цветанов се аргументира с това, че преди това приетите промени в Гражданския процесуален кодекс, ще са достатъчни.

Оттеглените промени предвиждаха и органите на досъдебното производство да вземат необходимите мерки за предотвратяване на умишлено престъпление или друго общоопасно действие, както и временно да изземват средствата, с които би могло да се извърши престъплението.

Приетите промени в ГПК пък предвиждат прокурорът може да започва производства в интерес на държавата, общините или на граждани, ползващи се от особената закрила на закона

Той ще може да встъпи като страна в образувано производство, когато неговото участие е необходимо за защита на имуществени права и законни интереси на държавата, общините или граждани, ползващи се с особена закрила.