Върховна касационна прокуратура отказва да се самосезира във връзка с твърденията на банкера Цветан Василев от последното му интервю за сайта ktbfiles.com, съобщиха за bTV от държавното обвинение.

Според ВКП, изнесените от Василев данни и факти не трябва да се проверяват и не е необходимо прокуратурата да се самосезира.  

Припомняме, бившият собственик на КТБ разказа подробно за развитието на банката и начина, по който депутатът и медиен магнат Делян Пеевски е бил връзка между нея и ДПС. Освен това, избягалият в Сърбия Василев описа сценарий, свързан с преразпределянето на активите на трезора, в това число – „Виваком”. По думите му у нас има два големи „клана” – около Пеевски и около премиера Борисов.

Интервюто предизвика остри реакции от страна на част от замесените – телекомът обяви, че няма скрит собственик, а народният представител от ДПС съзря предизборно съглашение между Цветан Василев и РБ. Вицепремиерът Томислав Дончев отбеляза в студиото на bTV преди дни, че думите на бившия собственик на КТБ в момента идват от позицията на бягащ от правосъдието човек.

В същото време, редица анализатори и общественици, сред които – бившият правосъден министър Христо Иванов, призоваха прокуратурата да провери казаното от банкера.

След днешния отказ, той коментира действията на прокуратурата по следния начин: „Направо да прекръстят прокуратурата на „Завоалиране и опраскване” ООД.

„Ние нямаме политически елит. Имаме синдикат от сламени хора, наедряли дребни далавераджии и и микс от тотално аморални и безгръбначни бюрократи, които осигуряват продължаващото опоскване на държавата”, написа Иванов във „Фейсбук”.