Планът за управлението на държавата, представен от премиера Пламен Орешарски преди депутатите беше очаквано подкрепен от ДПС и БСП и още по-очаквано разкритикуван от ГЕРБ.

По думите на народните представители от ГЕРБ Делян Добрев и Цветан Цветанов в програмата липсва конкретика, шири се популизъм и всички мерки са в сферите на добрите пожелания.

Бившият икономически министър Делян Добрев изрази разочарования от парламентарната трибуна. „Вие създавате образ на технократ човек. Аз съм искрено изненадан, че сте се подписали под тази програма, която е 43 страници лозунги и добри пожелания. Няма никаква конкретика и срокове”, обърна се Добрев към премиера Пламен Орешарски.

„Добрите пожелания са и политически спекулации от предизборния период. В пенсионната реформа правите крачка назад, което няма да доведе до добри резултати. Не обръщате внимание, че във втората половина на миналата година по ОП „Конкурентоспособност” бяха договорени проекти, които и в момента се изпълняват и вие се хвалите с тези плащания. Договорените средства стоят на 85 %, колкото бяха през февруари. Няма добавен нито един цент”, заяви още Делян Добрев.

Критики към цената на тока и заетостта

Той коментира и нивата на безработицата у нас и посочи, че има нужда от бързи и ефективни решения. „Безработицата това лято не намаля, тя е колкото и в началото на мандата. Вероятно ще нарасне през зимните месеци. В програмата е записано, че мерките ще се изпълняват до края на мандата, това е хубаво, но хората искат бързи стъпки”, посочи още депутатът. Той коментира, че мерките в сферата на енергетиката са краткосрочни и политически, а понижаването на цената е краткосрочно, недалновидно и го няма в бюджета. „Догодина ще се повиши цената и то шоково. Най-напредналата газова връзка между България и Румъния трябваше да бъде въведена през май, а още не е въведена”, подчерта Делян Добрев.

ГЕРБ не подкрепя

Бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов посочи, че в програмата на премиера липсват приоритети в сектор „Сигурност”. ГЕРБ не подкрепя тази програма на правителството, посочи Цветанов, добавяйки, че според него управленската програма е трябвало да бъде обсъждана, когато правителството е положило клетва. „Има огромни разминавания и много популистки действия, които са заложени в тази програма”, заяви Цветанов.

Цитиране на управленски програми

Депутатът от Коалиция за България Румен Гечев влезе в спор с Делян Добрев относно управленската програма на ГЕРБ. При посочено намерение за увеличаване на доходите при управлението на ГЕРБ има намаляване на реалните доходи, поради замразяване на доходите. Заложено беше увеличение на чуждите инвестиции, но от 8 млрд. лв. за 2008 г., при вашето управление са около 700 млн. лв., отбеляза Гечев.

В отговор депутатът от ГЕРБ заяви, че твърдението за инвестициите не е вярно. „Не знам коя програма на ГЕРБ четете и от коя година е. Би било по-забавно да се върнем на програмата на Виденов и да видим какво пише там”, коментира Добрев, уточнявайки, че минимум 2 млрд. лв. средно на година са чуждестранните инвестиции по време на управлението на ГЕРБ. А сега ги няма въобще, уточни Добрев.

ДПС контролира програмата да се изпълнява

ДПС изрази подкрепата си към програмата на правителството и смята да следи за нейното изпълнение. Такъв коментар даде депутатът от ДПС и председател на комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев при дебатите. „Настояваме изпълнението на реформите да бъдат заложени още в следващия бюджет - административна реформа, здравна реформа, реформа в бюджетирането. Настояваме за програмно капитално бюджетиране. Настояваме да се акцентира върху антимонополното законодателство и мерки за защита на потребителите”, подчерта Цонев.