Кабинетът е спестил подробно описание на завареното положение в управленската си програма. Това обяви премиерът Пламен Орешарски при представянето й в парламента, като уточни, че той и екипът му са се „задоволили с т.нар. обща характеристика на наследството от предишното правителството”.

„Опитите за каквато и да е реалистична оценка на стартовата база, рискуват да попаднат в приказката за лъжливото овчарче. Предходното правителство на ГЕРБ преекспонира темата и оправдаваше всичките си неблагополучия с наследството от предишните 60 години”, обясни избрания похват министър-председателят в петък.

„Държавност, развитие, справедливост – икономически и социални приоритети на правителството на Република България” е името на програмата на кабинета, която е насочена към най-уязвимите групи, по думите на Орешарски.

„Пред вас е една програма, която систематизира мерки, които имат за цел да предпоставят икономическото възстановяване, да насърчат предприемачеството и да развият една по-добра солидарност на българското общество”, обясни премиерът.

След това обеща: „При прилагане на програмата ще следваме няколко основни принципи – прозрачност, отчетност на кабинета, диалогична, а не конфронтационна политика за търсене на повече обществено съгласие”.

Оказа се обаче, че в нея терминът „борба с корупцията” отсъства съзнателно. „Ние считаме корупцията за следствие, поради което сме решени да се борим с причините и предпоставките”, каза Орешарски. И припомни основен управленски принцип: „Без върховенството на закона не можем да възстановим доверието към институциите”.

В представянето той акцентира, върху мерки, повтаряни от началото на управлението му, като такива за пресичане на контрабандните канали, за подпомагане на малките и средни предприятия, за електронно управление, за увеличение на заетостта, за подобряване на здравеопазването и повишаване на икономическия растеж.