Злополучното квадратче „Не подкрепям никого“ няма да окаже никакво влияние на изборите, но е глупост и трябва да бъде премахнато, заяви математикът проф. Михаил Константинов в предаването „Тази събота“ по bTV.

По думите му то няма да има влияние, защото този, който в момента води в проучванията, няма повече гласове от всички останали взети заедно.

„На тези избори казус няма да има. Нека избирателите не се притесняват. На тези избори нищо няма да стане, но това квадратче е много голяма глупост и трябва да отпадне. То има критична роля при 4-процентовата бариера (за влизане в Парламента, бел. ред.), за еднопроцентовата бариера за субсидиите, при 1/17 бариерата за евроизбори и за всички независими кандидати, които, ако то се отчита, са заклани. Моето лично предложение е да не се менят неща, които работят добре в българската изборна система. Махнете това квадратче, защото не знаете какви неприятности ще ви донесе на другите избори“, каза той.

Снимка: bTV

В предаването темата коментираха и журналистът от в. „Сега“ Петьо Цеков, депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия Данаил Кирилов и колегата му от Реформаторския блок Димитър Делчев, който е и съвносител на промените в Изборния кодекс.

Димитър Делчев и Данаил Кирилов влязоха в спор по чия идея и защо е било предложено квадратчето „не подкрепям никого“ да присъства в бюлетината и кой е решил как да бъдат изчислявани тези гласове.

Гостите коментираха и скандала в коалицията от вчера.

По думите на Делчев „не се прави така, това не са коалиционни отношения, това не е нормален разговор. Нормален разговор е каква програмата на правителството, изпълнява ли се и какво следва от тук нататък“. Според него вчера се е случило нещо много опасно – „управляващата партия от нервност, породена от данните от социологически проучвания, реагираха като смесиха управленските въпроси с президентските избори“.

На въпрос защо парламентарната група на ГЕРБ иска преформатиране на коалицията Кирилов отговори, че целта е да може всеки участник в нея ясно да си поеме отговорността. „Не може да имаме ситуации, в които уж сме заедно, а във всеки момент коалиционният ти партньор може да те предаде, да ти забие нож в гърба“.

По думите му не става въпрос за преформатиране във вида излизат реформаторите, влизат патриотите: „Никой не е коментирал кой да излезе и кой да излезе, но искаме да сме партньори, всеки да си знае отговорностите и да работим заедно“, каза Кирилов.

Последваха спорове кой ходи на работа и кой не и колко министри има РБ правителството.

Работата е, че едните не искат да напускат правителството, а другите не искат да ходят на избори, коментира Петьо Цеков. Цялото плашене е за предизборни цели.

Вижте целия дебат във видеото: