Проблемът на премиера в оставка Бойко Борисов е, че той придоби усещането, че еднолично може да решава. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV проф. Димитър Иванов, преподавател в УниБит.

По думите на Иванов непремереното обещание на Борисов за оставка при загуба на президентските избори е било финалът на поредица от грешки. Според Иванов това може да бъде отдадено на изчерпване на политическия му потенциал.

„Все по-трудно да се повтаря един и същи номер многократно, той го е играл два пъти”, каза проф. Иванов.

„Системата, по която Борисов управлява -  вземане на еднолични решения, камуфлирани зад някакво колективно тяло, му изигра лоша шега”, смята той, като допълни, че слизането на Борисов от властта е обективен процес.

Коалиция между ГЕРБ и БСП не е възможен вариант, посочи проф. Иванов.

„Те са противници и тяхното противоборство предизвика тези избори. Елитите са несъвместими, между Корнелия и Бойко не би могло да има съгласие, това ще им отреже краката. Който отиде на коалиция с врага, ще бъде отхвърлен от своите”, коментира той.

Според него изборът на ген. Румен Радев за държавен глава е голяма крачка в посока на връщане на БСП като първостепенен фактор в политическия живот, но само тя не е достатъчна. Иванов прогнозира, че лидера на БСП Корнелия Нинова я очаква доста тежка работа.

„Тя е по-пригодна за държавна, отколкото за партийна работа, но въведе в ръководството на БСП някои методи от административната дейност. Оказа се сполучлив ход. Партията има нужда от силно администриране, да бъде стегната и прочистена”, поясни гостът в разговора с Антон Хекимян.  

Според Иванов повторение на механични коалиции като тройната и тази зад правителството на Пламен Орешарски не биха могли да се получат сега.

Борисов не е добър прогностик. Неговите изказвания обслужват само конюнктурните му интереси в момента, говори това, което му е изгодно, изтъкна Димитър Иванов.

Снимка: Ладислав Цветков

Според Иванов в момента програмно правителство би било за предпочитане пред служебен кабинет.

„Ръководството на ДПС – Ахмед Доган и Мустафа Карадайъ, оставиха изборите да протекат в нормална и спокойна обстановка, за да получат обективна преценка за състоянието на ДПС. Не е имало пренатягане”, анализира още Димитър Иванов.

По думите му в ДПС показват спокойствие и не са разтревожени от ДОСТ.

Според Иванов вотът на президентските избори в Турция е бил административно стимулиран.

Той не е толкова голям - около 40 000 гласа, част от които бяха за Цецка Цачева. Тъй като Местан предварително подкрепи ГЕРБ, беше ясно, че тези гласове са по линия на Местан. Явно някой му е оказал помощ в Турция, отбеляза Иванов.

Според него едва ли тази помощ идва от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, а по-скоро има други механизми на по-ниско ниво.