Бежанската вълна ще бъде основен акцент в работата на Европейския съвет и днес в Брюксел.

Европейските лидери ще обсъдят искането на Италия и още шест страни, между които и България, за конкретизиране на европейската помощ и солидарност.

Групата от седем страни, изложени на най голям натиск по южните си граници, настояват за разпределяне на тежестта между всички европейски партньори. Тези държави настояват за координирано и адекватно посрещане на бежанците и координиран контрол на границите, с който да се избегнат в бъдеще трагедии като тази в Лампедуза, при която загинаха 359 души.

Премиерът Пламен Орешарски ще постави проблемите на България с бежанците пред председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу с когото днес има насрочена двустранна среща.

„Мисля, че 7000 души не са изпитание за границата ни, а за това как ще ги посрещнем и ще ги настаним. Знаете, че преди вълната имахме капацитет малко под 2000, така че е нормално да имаме трудности, тъй като в последния момент оборудваме изоставени казарми, училища пред не особено дружелюбният поглед на местното население, в което и населено място да се насочим за допълнителни центрове”, обясни Пламен Орешарски преди заседанието на Европейския съвет.

Италия отправи критики към работата на Европейска агенция за управление на границите „Фронтекс” и отправи конкретни искания, които вече постигнаха известен резултат. Създава се специална експертна група, която до декември трябва да очертае пътна карта за общоевропейските действия по бежанската криза. Групата започва работа още днес.