Правителството прие нов класификатор и всички съпътстващи наредби от Закона за държавния служител. Според управляващите промените осигуряват по-справедливо разпределяне на длъжностите сред чиновниците – на базата на обективни критерии,
а не както досега - само според йерархията на органите на държавна власт.

Държавните служители ще бъдат с нови заплати. От 1 юли се очаква увеличение, което да компенсира отпадането на клас прослужено време, както и отпадането на бонусите за участвие в различни комисии.

Най-общо казано - брутнита заплатата вече ще включва всичко, което чиновникът получава като възнаграждение за положен труд. Така се очаква бонусите да излязат на светло и да се знае ясно кой какво взима.

Ще има възможност за допълнително материално стимулиране на най-добрите. Те ще получават до 80 % от заплатата. Допълнително раздадените суми обаче не трябва да надхвърлят 30% от фонд Работна заплата на съответната администрация. На всяко тримесечие структурите ще се отчитат, за да е ясно кой какво и защо е взел.

Администрациите имат право в срок до 1 месец, т.е. до 1 август да започнат да изпълняват новите правила.

Според тях числеността на хората, заемащи ръководни длъжности, е намалена от 20 на 15 на сто общия брой служители. Въвежда се и задължение за всички администрации с численост до 50 щатни бройки да организират общата администрация в една дирекция.

Средната работна заплата в държавната администрация сега е 710 лева. Информацията е публикувана в доклад за състоянието на администрацията през 2011 г. В същия доклад се посочва, че през миналата година 271 административни структури са раздали допълнително материално стимулиране на служителите си. Колко обаче - не става ясно.

Дянков и Борисов - доволни

По повод промените финансовит министър Симеон Дянков коментира, че целта на новите разпоредби е в различните министерства чиновници на една и съща позиция да получават равни възнаграждения.

Във Велико Търново премиерът Бойко Борисов приветства новите наредби като по-справедливи и балансирани. „В културата, в екологията или в социалното министерство нямат такива приходни агенции - нормално ли е едните да получават големи бонуси, а другите не?”, каза министър-председателят.

По думите му това, което ГЕРБ заварили при идването си на власт, били близо 70 закона, които уреждат бонусите в държавната администрация. „Тройната коалиция - вкарват си техните хора в бордовете и сигурно десетки, милиони и стотици лева за тези четири години са си разпределили по този начин.Затова сега с това решение отрегулираме в цялата държавна администрация да бъде публично ясно и точно и съм разпоредил на министър Дянков да помисли в най-скоро време СЕБРА - системата, която дава всички държавни разплащания да стане публична и ясна, да я качим в интернет и всеки да знае държавата какво е разплатила, за да стане максимално прозрачно”, допълни Борисов.