Премиерът Бойко Борисов и президентът Росен Плевенелиев се противопоставиха на формулировката на въпроса на референдума за АЕЦ „Белене”. Според държавния глава той е некоректен, а по думите на министър-председателя – противоконституционен. Това стана ясно по време на консултациите на Плевнелиев с парламентарно представените партии по темата.

Президентът се срещна със социалистите в петък и очаквано те определиха формулировката за „коректна конституционно”. Управляващите обявиха, че допитването ще се проведе в края на януари - началото на февруари.

Въпреки заявеното несъгласие с въпроса в този му вид, депутатите от ГЕРБ ще подкрепят референдума с текста на БСП - намерение, което премиерът е заявил още в сряда на редовното заседание на кабинета. Управляващите избирали „по-малката злина”, защото в противен случай, от левицата щели ги обвинят, че не искат допитване до народа.

„Безспорно, и всички юристи са на това мнение, че начинът, по който е зададен въпросът, е противоконституционен. Става въпрос за изграждане на ядрената централа в Белене”, коментира Борисов. По думите му, манипулативно са събрани и подписите, защото от много места имало информации, че хората били питани дали искат по-скъп или по-евтин човек, и всеки нормален човек щял отговори, че предпочита по-евтин.

„Това е и капанът, който в момента БСП ни задава - един противоконституционен текст да бъде подкрепен от ГЕРБ в парламента”, каза още премиерът. Той предупреди обаче за опасността Конституционният съд да вземе решение, с което да отмени референдума.

Борисов каза още, че е съгласен с всички добавки, които БСП предлага към въпроса, а именно площадката да бъде градена с държавно участие. Макар, по думите му, това да е манипулативно, защото прозирали корпоративните интереси на социалистическата партия, понеже не се уточнява процентът участие – можело да бъде и 0,0001%.

Президентът готов с друг въпрос

Умерен, но все пак несъгласен с настоящата формулировка, Плевнелиев заяви, че въпросът трябва да бъде сменен. Според него допитване по конкретен инвестиционен проект носи допълнителна опасност.

„В момента той е да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на нови мощности на площадката "Белене". За мен този въпрос е объркващ и се състои от два отделни въпроса”, добави държавният глава.

Коректен конституционно

Според БСП обаче настоящият вариант в подписката е коректен конституционно и отговаря на пълномощията и ангажиментите на Народното събрание и на това, което вълнува българските граждани в момента.

„Формулировката на въпроса, която сме предложили, не противоречи на развитието на други проекти, както например изграждането на нова мощност в АЕЦ "Козлодуй" - нещо, което засега е само много абстрактна идея. Във въпроса не е посочен конкретният проект. Става дума за произнасяне на българските граждани за това дали да се развива атомната енергетика чрез използването на площадка „Белене” и чрез изграждане на мощност там. Въпросът не е технологичен и не влиза в правомощията на правителството”, каза лидерът на БСП Сергей Станишев.

От левицата дори искат да се промени законът така, че референдумът да бъде валиден и с по-малък брой гласове. Сега, за да се зачете волята на народа в допитването трябва да участват 4,3 милиона души, колкото на последните парламентарни избори.

От левицата искат и от президента, и от Народното събрание да се спазят законовите срокове за подготовка и провеждане на референдума. Те настояват да има втори кръг от разговори в президентството за самата организация на провеждане на допитването.

"Нередно”

Според ДПС въпросът не може да бъде преформулиран, а би могъл да бъде редактиран, както казвал законът. Зам.-председателят на партията Христо Бисеров определи изказването на премиера, че ГЕРБ ще подкрепят референдума с въпроса на БСП, въпреки че е манипулативен и противоконституционен, като „нередно”, защото не можело премиер да каже, че ще подкрепи нещо, което е противоконституционно. От ДПС са против отделяне от партийната субсидия за заплащане на допитването.

Синята коалиция предупреди, че ако не събере нужните депутатски подписи сама да сезира Конституционния съд, ще настоява това да стори президентът. Според Иван Костов референдумът не само е противоконституционен, ами и безпредметен. Той не води до никаква промяна на нито една институция в страната, каза Костов.

Допитването - до февруари

Срокът, в който трябва да се проведе, ще бъде спазен, увери зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова. След като парламентът вземе решение за формулиране на въпроса, то се изпраща на президента, който издава указ. По думите на Фидосова, финансирането трябва да се поеме от парламентарно представените партии, а не от бюджета.

Консултациите при президента ще приключат в понеделник, когато последни ще си кажат мнението и от партия Атака. Искането за референдум ще бъде гледано в Комисията по правни въпроси следващата седмица.

  • Станишев: Протестът е отговор на тези, които са против ядрената енергетика
  • ЦИК: Бойко Борисов не е агитирал в деня на референдума
  • Аномалия с избирателната активност в деня на референдума
  • Потвърдено: Избирателната активност на референдума е 20.22%
  • Трябваше да се чуе гласът на гражданите, не да се обяснява срещу кого е вотът
  • Яне Янев: Референдумът ще разцепи БСП
  • ГЕРБ ще се изправи срещу Тройната коалиция плюс "Атака"
  • Румен Петков ще сезира ЦИК за агитация на Борисов
  • ДСБ: За пръв път БСП бие ГЕРБ при национален вот
  • Отзвук от референдума по света: Някой гласува, някой победи