Партия Атака предлага при провеждането на референдума за „Белене”, освен въпросът за АЕЦ, да се добави и въпрос дали България да продължава да е член на НАТО или не. От партията на Сидеров иначе подкрепиха провеждането на референдум с въпроса, който е предложен в подписката на БСП. Това стана ясно след разговорите на ръководството на партията при президента Росен Плевнелиев, с което консултациите при държавния глава за формулировката на въпроса в референдума приключиха.

Сидеров коментира, че хората вече са се подписали под този въпрос и ако сега той бъде променен, това ще бъде подмяна на подписите и няма да е коректно към хората.

Според Атака построяването на новата централа трябва да бъде преобладаващо мажоритарна собственост на българската държава, а не на чуждестранна компания и печалбите от нея да бъдат български.

Според Сидеров, въпросът за НАТО пък е свързан пряко със сегашната опасност България да бъде въвлечена във война с оглед събитията в Близкия Изток. Във връзка с евентуален конфликт между Турция и Сирия от Атака предлагат президентът да свика Консултативния съвет за национална сигурност. 

Атака предложи премиерът да финансира референдума с годишната субсидия на ГЕРБ и от бюджета на НСО.

От партията предлагат поправки в закона за референдумите, сред които е допитването да бъде валидно независимо от броя на гласувалите, а не както сега - да са гласували толкова, колкото на последните избори.

Сред предложенията на Атака е и намаляване на броя подписи, необходими за свикването на референдум, от 500 000 на 200 000. Предлага се също в тридневен срок председателят на парламента да предоставя подписката за референдум на ГРАО, а не както сега да няма срок и така да може да бъде бавена проверката на подписите. От Атака ще внесат днес предложенията за промени в закона в деловодството на парламента.

На консултациите по въпроса в референдума, започнали миналата седмица, премиерът Бойко Борисов и президентът обявиха против формулировката на въпроса в референдума.

Според премиера е противоконституционен, а президентът го определи като некоректен. От БСП пък считат формулировката за „коректна конституционно”.

Депутатите от ГЕРБ обаче ще подкрепят референдума с какъвто текст посочат от БСП, „за да не бъдат обвинени, че не искат допитване до народа”.
 

  • Станишев: Протестът е отговор на тези, които са против ядрената енергетика
  • ЦИК: Бойко Борисов не е агитирал в деня на референдума
  • Аномалия с избирателната активност в деня на референдума
  • Потвърдено: Избирателната активност на референдума е 20.22%
  • Трябваше да се чуе гласът на гражданите, не да се обяснява срещу кого е вотът
  • Яне Янев: Референдумът ще разцепи БСП
  • ГЕРБ ще се изправи срещу Тройната коалиция плюс "Атака"
  • Румен Петков ще сезира ЦИК за агитация на Борисов
  • ДСБ: За пръв път БСП бие ГЕРБ при национален вот
  • Отзвук от референдума по света: Някой гласува, някой победи