През изминалите три месеца бяхме свидетели на политика на реваншизъм и на много силно противопоставяне. Държавата се управлява „на инат”, с подход „единият срещу другия”. Така обаче не може да се постигне прогрес по важните за България въпроси като еврофондовете, реформите в сектор „Сигурност”, програмата „България 2020”.

Такава позиция зае Росен Плевнелиев пред журналисти и призова за „изграждане на мостове отвъд политическото противопоставяне”. Той отбеляза, че поне по въпросите, които протестиращите граждани от началото на тази година поставят на дневен ред като монополи, мафия, корупция, олигархия, система на правораздаване трябва да се търси консенсус.

Президентът подчерта още, че приветства идеята за единна декларация по приоритетите на България, която да бъде подписана от политическите сили. Заявка за такъв документ направиха управляващите. „Приветствам желанието на политическите сили да търсят решение в рамките на парламента за общи действия по тези приоритети”, каза Плевнелиев.

Преди ден обаче пред bTV бившият регионален министър Лиляна Павлова коментира, че ГЕРБ най-вероятно няма да подпишат една такава декларация на кабинета. Това можело да стане само в случай, че има определена дата за оставката на правителството. В противен случай депутатите на Борисов щели само да легитимират популистките действия на управляващите, а след това да носят заедно с тях политическата отговорност.