Избори в България трябва да се провеждат на официалния език в държавата и това е българският. Такава категорична позиция заяви държавният глава Росен Плевнелиев след среща с лидера на ДПС Лютви Местан в рамките на месеца на политическите консултации в президентството.

Минути след като се обяви срещу политическите кавги на основата на етническо противопоставяне, Плевнелиев защити решението на Народното събрание от 14 февруари срещу предизборни кампании на малцинствени езици в България. Именно то предизвика емоционални реакции в редиците на ДПС и по специално на депутата Хюсеин Хафъзов, а партийният председател Лютви Местан го определи като дискриминационно, защото би създало условия за подобни ограничения на политическите права на български общности в други държави.

„Моята позиция е, че избори в България трябва да се правят на официалния език в държавата – това е българският език и аз съм готов да отстоявам тази своя позиция, като вярвам в тези свои възгледи и думи”, категоричен бе Росен Плевнелиев.

Реакцията на Местан по темата и разликата в позициите бе обрана. Той коментира лаконично, че е информирал държавния глава за тезата на ДПС.

„Проблемът с изказването на Хюсеин Хафъзов е в начина, по който беше разбрано това изказване. Имената, които той обяви, се възприеха едва ли не като имена на небългарски граждани. Това породи реакция. Той цитира имена на четирима български граждани, които са пострадали от тоталитарния режим в името на борбата за права и свободи на всички граждани, за правото на равноправие на етнорелигиозните различия в България”, обясни Лютви Местан, отхвърляйки евентуално съответствие между посочения Ахмет Давутоглу и турския външен министър, който се смята за проводник на неоосманистките тези на Турция, особено на Балканите, въпреки че самият той отрича.

„Понеже той предизвика тази реакция, аз ще кажа още нещо. Когато става въпрос за толкова деликатна тема, е хубаво езикът ни да бъде една идея по-прецизен, за да избегнем риска от грешно разбиране”, прецизира Лютви Местан.

Нито такава „екзактност”, нито исторически аргументи обаче не бяха потърсени за щетите от социалистическия режим върху мюсюлманската общност в България, когато лидерът на БСП, наследница на някогашната БКП, поднесе спонтанно извинение „на българските турци”, което беше прието от настоящия лидер Местан е запечатано с „целувката от Орлов мост”.

Неуспешните опити за сближаване на позициите сред политиците и в обществото по чувствителната тема за предизборната агитация на майчин език очевидно няма да приключат с текста в новия Изборен кодекс, но за тази цел гръмките апели за политическа зрялост и отговорност трябва да излязат от полето на пожеланията.

След разговора с Лютви Местан Росен Плевнелиев изрази притеснението си, че България няма да може да изпълни едно от основните искания на Венецианската комисия да приема ново изборно законодателство поне година преди вот. „За съжаление ние сме свидетели отново на едно надбягване в много кратки срокове с времето. Където, аз като държавен глава ще се отнеса много отговорно към своето право на вето, за което съм обещал на българските граждани, че ще го налагам само прозрачно и с ясни аргументи”, заяви президентът.