Президентът призова политическите сили към смирение, а не към агресия, ден след постигнатото споразумение за датата на изборите. Росен Плевнелиев остави без коментар отхвърления проект за референдум от депутатите, но заяви готовност да излъчи втория в своя мандат служебен кабинет.

Президентът обяви, че не се плаши да изпълни за втори път конституционното си задължение към служебния кабинет. „Аз съм президент, но съм и инженер. За мен не е проблем дали ще назнача за втори или трети път служебно правителство. Знам как да го направя, ще се справя”, каза Плевнелиев.

Първата му задача е да не повтори скандала с допълнително отпечатаните бюлетини, смятат специалисти. Датата на предсрочния вот не е решаваща, но не трябва да съвпада с прибиране на реколтата и религиозните празници. До избори няма да стигне скоро, ако, вместо оставка, премиерът реши да поиска вот на доверие от парламента.

За да бъде приет вотът, е необходимо обикновено мнозинство, т.е. половината плюс един от присъстващите депутати. Ако не го събере, министър-председателят подава оставка.