Президентът Росен Плевнелиев обяви, че няма „нищо по-добро” от това всички следващи избори да бъдат обвързани с референдуми. Идеята му може да се разглежда като степен по-обвързваща на предложението от миналата седмица – евровотът да мине заедно с национално допитване за изборните правила. Темата се превърна в обект на дискусия сред партиите, от които само ГЕРБ и Реформаторският блок проявиха подкрепа.

„Влизаме в серия от избори и няма нищо по-добро от това всички следващи избори - европейски, местни, президентски, да бъдат комбинирани с референдум. Вместо политиците да бъдат просто говорители на народа, вярвам, че е по-добре народът да бъде питан, независимо какъв ще бъде резултатът. Силата на референдума не е да предскаже резултат, а хората да кажат кое е добре, кое е зле и как да се случват нещата в държавата. Би било добре с всеки избор оттук нататък да има референдум“, каза държавният глава във вторник.

Конкретно за предложението му евроизбори и национално допитване в едно, той изрази удовлетворение, че дебатът по него вече се случва: „В обществото има консенсус за това, че изборното законодателство и начинът на правене на избори трябва да се подобри. Хората имат мнение, защо да не ги чуем по тези и по други важни въпроси“.

Искрено вярвам в пряката демокрация и ще работя за това гласът на народа да бъде чут. Надявам се този референдум да бъде само един от референдумите, които ще се проведат в България в следващите години. Няма нищо по-добро от това всеки избор да бъде съчетан с референдум - това няма да струва нищо, но ще има огромен ефект“, каза още държавният глава.

Плевнелиев коментира и доклада на Европейската комисия за корупцията в България. По думите му е важно всички институции да излязат с отговорно отношение: „Отново се връщам на темата, че е крайно време, за шести пореден път, да започнат да обещават промени в закона и реформи, защото пъти е променяна системата на праворазадване в България. Крайно време е да имаме резултати”.