Президентът Росен Плевнелиев даде „генералната си подкрепа” за структурните промени в институциите в сектор „Сигурност”, предприети в първите дни на 42-то Народно събрание. „Лично аз като президент с най-голямо уважение и подкрепа ще се отнеса към желанието на всеки български политик, включително и на всяко българско правителство да прави реформи,” заяви държавният глава.

Преместването на ГДБОП към ДАНС бе прието на първо четене с гласовете на Коалиция за България, ДПС и „Атака” в края на миналата седмица.

С проект за промени в Закона за специалните разузнавателни средства, качен тихомълком на вътрешните страници на електронния портал на Народното събрание, пък се предлага с подслушването да се занимава новата Държавна агенция „Технически операции” (ДАТО) на подчинение на Министерския съвет. С новата структура от МВР се изважда ключовото звено СДОТО.

Той изрази убеденост, че „темата „СРС” трябва да се реши веднъж завинаги”, но подчерта, че големият въпрос е дали подготвяните реформи в структурата на МВР и в Закона за СРС водят към „по-голяма ефективност, по-малко скандали и по-добре работещи институции в интерес на гражданите”.

Росен Плевнелиев посочи, обаче, че все още е необходимо да се обоснове много добре ролята и мястото на ГДБОП. „Нека да се чуят и нашите партньори в чужбина, които, в рамките примерно на разследването по казуса с „Хизбулла”, работиха много интензивно с ДАНС,” предложи президентът. Според него в центъра на дебата за ДАНС е насоката на агенцията към контраразузнавателни или към „чисто полицейски” функции.

След като отбеляза големия брой скандали, свързани с подслушване през последните 20 години, той приветства „бързата реакция” на новото парламентарно мнозинство. „Убеден съм, че дебатите в парламента ще намерят най-правилното решение и най-правилното място на темата СРС,” допълни още президентът.

„България има легитимно избран парламент и правителство, те вземат своите решения и носят своята отговорност,” отбеляза обаче Плевнелиев.

Той похвали желанието за по-голям парламентарен контрол на депутатите от новото Народно събрание. „Парламентът е най-големият гарант за баланс на интересите и аз се радвам на подобни мерки,” каза президентът.

Забраната за тютюнопушенето на обществени места обаче според Плевнелиев е една добре свършена реформа и тя не трябва да бъде ревизирана.