Справянето с проблема с бежанците е изцяло в компетенцията на изпълнителната власт, заяви президентът Росен Плевнелиев в коментар на идеята за свикване на Консултативен съвет за национална сигурност заради засиления имигрантски поток.

Според държавният глава с бежанския проблем трябва да се заеме не КСНС, който е консултативен орган към президентската институция, а Съветът по сигурността – изпълнителен орган към Министерския съвет.

„Очаквам, такива са и посланията, които получавам от министрите, от правителството, те реализираха своя план, знаят какво правят, имат съответното финансиране, ако трябва ще вземат допълнителни мерки. Изцяло в компетентността на изпълнителната власт е да се справи с проблема, който имаме”, категоричен е Плевнелиев.

Той изрази готовност да свика КСНС, когато има желание за дебат по всички предложения за реформите в сектор „Сигурност" – „в пакет, а не на парче”.

„Много е важно изпълнителната власт и парламентът да подадат сигналите към мен, че имаме готовност да дебатираме по продължаването на реформата в сектор „Сигурност", допълни президентът.

Той очаква министърът на вътрешните работи да посочи, че има готовност с промените в законите, а правителството да сигнализира, че е ревизирало своите планове. "Президентът има инициативата за КСНС. Когато той прецени, ще го свика веднага, но аз не искам този КСНС да бъде една говорилня", подчерта Плевнелиев.

Президентът се въздържа от оценка за действията на правителството в кризата с бежанците. „България никога не е очаквала да има подобен проблем в този мащаб. Плановете на правителството и на държавата са били до 5000 бежанци. Сега тази цифра много скоростно се надхвърля. От тази гледна точка плановете трябва да се ревизират, да се положат допълнителни усилия. Има проблем. Този проблем се надявам да бъде адресиран и решаван”, заяви Росен Плевнелиев.

По думите му, България не трябва да показва „неотговорно отношение” към ситуацията, защото бежанци има в много други европейски държави – Италия, Гърция, Малта. „Нека си дадем сметка колко бежански вълни е имало в България през последните сто години. Нашата нация има своя опит, не можем да бъдем изненадани и безразлични към това, което се случва. Нормално е да действаме като отговорна държава-членка на ЕС”, призова Плевнелиев.

„Не бива да се говори само за това как бежанците ще докарат в България болести, криминогенен фактор, терористи. Тези хора не са дошли тук от добро, те са прокудени от един отвратителен режим, който избива собственият си народ. Ние сме длъжни да им помогнем”, допълни президентът.

Росен Плевнелиев отправи благодарност към дарителите, които са оказали помощ на бежанците. „Това е много важно, защото нашата нация показва своето отговорно отношение. Бих призовал и за повече. От това, което виждаме по телевизията, историите, които чуваме на бежанците, очевидно правителството трябва да положи още повече усилия. Тези хора са дошли в България, защото бягат от война, в която техни братя и сестри са избити. Диктаторът на Сирия обгази над 1000 души пред очите на цялата нация, на целия свят. Тези хора имат нужда от подкрепа, от разбиране и ние сме длъжни да им дадем това”, категоричен бе държавният глава.