Бежанската криза е съдбоносна за Европа, защото има капацитета да я промени политически, икономически и социално.  Това предупреждение отправи президентът Росен Плевнелиев в реч пред Европейския парламент.

„Тази криза възражда стари заболявания като популизма, национализма и разделението. Тя въплъщава основната необходимост за по-добро, общо и дългосрочно взимане на решения. Изправена пред безпрецедентна миграционна вълна, всяка държава членка трябва да демонстрира солидарност и отговорност”, отбеляза държавният глава.

"България защитава външните граници на ЕС професионално и ефективно, изпълнява правилата на Дъблин и Шенген, показваме солидарност спрямо бежанците и дава хуманитарен статус на онези, които отговарят на критериите”, изтъкна той.

По думите му страната ни изпълнява всички свои отговорности и задължения като страна-членка, затова трябва да бъде третирана на равна нога със страните от Шенген, като се присъедини към Шенгенското пространство колкото е възможно по-бързо, в името на общата европейска сигурност.

Президентът посочи още, че днес Русия не подкрепя принципите на международния ред. „Кремъл ни се противопоставя и се опитва да дестабилизира ЕС, като внася недоверие в самата сърцевина на нашия проект. Опитва се да разруши и да събори основите на ЕС, които са единство, солидарност и върховенство на закона”, категоричен беше Плевнелиев.

Според него Москва инициира обширна пропагандна операция в Европа, която изпраща послания на недоверие, а не на ценности, а целта е да се подкопае доверието на хората в ЕС.

По думите му целта е да бъдат отворени врати за призраци от миналото – национализма, популизма, Велики сили и сфери на влияние, интереси, които доминират и се противопоставят на принципите и ценностите.

Плевнелиев подчерта, че е необходимо да бъдат започнати нови проекти на интеграция.

„Трябва да се интегрираме, не да се изолираме. Трябва да гледаме напред, не назад. Европа е определена да играе смислена глобална роля и трябва да се мобилизира, да започне нови проекти на интеграция”, подчерта президентът.

Можете да прочетете цялата реч на президента Росен Плевнелиев тук.