Все още няма определени цени на тол таксата и заявките на автобусните превозвачи за протести са спекулации с цел реклама или оправдаване на евентуално повишаване на цените на автобусните превози. Това заяви регионалният министър Лиляна Павлова, цитирана от БТА.

Тя заяви, че е факт, че автобусните превозвачи ще плащат повече след въвеждането на системата, отколкото сега, но отбеляза, че целта е да се осигурят повече приходи, за да има добри пътища. „Тарифата за таксите в най-добрия случай ще бъде определена в края на тази или началото на следващата година”, допълни Павлова.

До края на лятото се очаква да бъде избран изпълнител на изграждането тол системата за преминаване по част от пътищата в страната, а година по-късно ще може да бъде въведена в експлоатация. След това се предвижда надграждане.

Изпълнителят ще трябва да разработи софтуера, който ще остане собственост на пътната агенция.

Вторият компонент на обществената поръчка е надграждането на рамките, върху които системата ще оперира. Министърът напомни, че вече са монтирани около 250 рамки по пътищата, върху които има камери с броячи. Идеята е съществуващите рамки да бъдат използвани и допълнени с още 50, които да бъдат разположени по основните републикански пътища.

По този начин, заедно с вградените в асфалта датчици, по номера на колата, в реално време, в системата ще се установява дали превозното средство е платило дължимата такса, а датчиците в рамката и сензорите в асфалта ще дават информация дали колата е с четири оси, както и за тонажа й.

Освен това контролът върху плащането на такси ще става и чрез 50 мобилни екипа с камери и други 50 смесени екипа на пътната агенция и пътната полиция.
След въвеждането на тол системата, на по-късен етап, тя ще бъде адаптирана към тази на митниците, НАП и "Гранична полиция". По тази причина друго изискване е системата да бъде GPS базирана и да е адаптирана към европейската система за събиране на електронни такси.

Министърът уточни, че сега за системата няма да се плаща със средства от бюджета, а ще се прилага отложено плащане. Това значи, че първо изпълнителят трябва изцяло и за своя сметка да изгради софтуера на системата, да монтира камери, датчици и сензори.

Системата трябва да бъде въведена в експлоатация, като първото дължимо плащане ще е на третия месец, след като тя заработи, и така за три години за сметка на отчисленията на малък процент от приходите от таксите да се изплати инвестицията в системата.