В размяна на тежки обвинения за сливане на партия и местна власт се превърна участието на Стоян Мирчев (БСП) и Тома Биков (ГЕРБ) в студиото на „Тази сутрин”. И двамата депутати дойдоха, подготвени със схеми, показващи схеми на роднински назначения в общини на „противниковата” политическа сила.

Модата да се показват схеми на обвързаностите на едно или друго място в страната тръгна от Елена Йончева, която атакува бившия енергиен министър Делян Добрев с твърдението, че кадрува в общината на родния си град Хасково и там е създал паралелна структура от свои близки и роднини. Вчера офанзивата продължи с твърдения за подобни обвързаности на Томислав Дончев с хора на ключови позиции в Габрово.

Стоян Мирчев се похвали, че само до вчера по обед БСП са получили над 70 сигнала за подобни практики и най-вероятно общата бройка вече е над 100, като всички те ще бъдат проверени.

„Във всяка община в България ситуацията е една и съща – там, където ГЕРБ имат кметове, където депутатите им оказват натиск, те просто приватизират общините”, подчерта социалистът.

„Червеният” депутат посочи, че част от сигналите идват от експерти, които от години са били на определени позиции в общините, но са били принудени да напуснат.

Снимка: Ладислав Цветков

По думите му назначените по този начин „приятели, кумове и свекърви” често се оказват на важни постове с достъп до обществен ресурс без нужната експертиза и без конкурс. Мирчев призна, че в случая с брата на Томислав Дончев не е бил нужен конкурс, но е факт, че е застанал начело на общинско предприятие с бюджет от 1 млн. лв. Според народния представител вицепремиерът е близък до кметицата на Габрово и е оказал натиск.

„Какво става в Силистра – положението е същото”, обяви Мирчев и показа нова схема – с общински съветници и роднини, назначени в общински фирми, в художествената галерия, в дирекция в общината и други. Голяма част – без конкурс. Освен това, местният лидер на БСП в Силистра бил заплашван от общински съветник на име Ганчо, „че до два месеца ще се разправя с него”.

Контрасхеми

Със схема в ръка в студиото дойде и Тома Биков от ГЕРБ. Според него в БСП има сформирана „морална милиция”, като обаче всичките сигнали за шуробаджанащина в общините, за които говорят социалистите, така и не са стигнали до прокуратурата (макар поне за Хасково сигнал да има - б.р.).

Имало и нелепости, направени с цел да се „раздуе” обявената схема – сред споменатите вчера била съученичката на съпругата на бивш депутат от ГЕРБ, която работела в габровската община.

Въпреки това замесените в скандалите хора щели да подадат оставки, стана ясно от думите на народния представител.

Биков показа какво се случва в Община Брегово, управлявана вече 5 мандата от социалиста Милчо Лалов. Жена му била учителка в детската градина, сватята – леличка, снахата – счетоводител, сватът – шофьор на домашен социален патронаж и катафалка, сестрата на снахата – домакин в център за настаняване от семеен тип, шуреят – охрана.

Снимка: Ладислав Цветков

Отново в Брегово работели следните роднини на депутата Цветан Топчиев (БСП): жената – счетоводител в Дома за възрастни хора с умствена изостаналост, синът – в комплексното административно обслужване на общината, братът – главен специалист отбранителна и мобилизационна подготовка, жената на брата – управител на защитено жилище, племенникът – в общински отдел.

„Г-жа Нинова казва за този кмет: Брегово не е просто „червена” крепост. Това е място, което носи силата на идеите, силата на характерите. Прекрасна работа за хората от общината – вероятно тези хора”, иронизира я Биков. По думите му няма как при подобно изброяване да се твърди, че всяко назначение е неправомерно и в такива случаи думата трябва да има прокуратурата.

„Позицията на морален стожер е много тежък кръст – той привлича вниманието към този, който е морален стожер”, подчерта Биков и запита задочно Елена Йончева дали по времето, когато е съжителствала със Сергей Станишев, е получавала за филмите си финансиране от Пловдивския панаир на Георги Гергов от БСП. Биков припомни и че като енергиен министър Румен Овчаров е назначил в АЕЦ „Козлодуй” Иван Генов, на когото е кум.