Тримата кандидати за главен прокурор са прекрасни професионалисти и имат изключителни биографии. Качествата на Галина Тонева, Борислав Сарафов и Сотир Цацаров, номинирани за поста, бяха оценени от премиера. Министър-председателят за пореден път успя да „смеси” разделените власти по конституция в държавата, като коментира въпрос, засягащ съдебната система.

На питане не се ли притеснява от нов доклад преди изборите от Европейската комисия, ако скандалът с Венета Марковска се повтори и при избора на нов първи държавен обвинител, той отговори: „Убеден съм, че когото и да изберат от тях, ще бъде добър главен прокурор”.

Обвързано с темата, премиерът изрази и силна убеденост за работещия успешно принцип „подливане на вода”. Коментирайки възможността сигнали да бъдат подадени и срещу тримата кандидати за главен прокурор, той заяви: „В България всеки човек бива омаскаряван, за всеки могат да измислят нещо”.

Навикът висши представители на изпълнителната власт да казват кого харесват или не бе разкритикуват в събота от отпадналата в борбата с Марковска за Конституционния съд Екатерина Михайлова. Депутатът от ДСБ заяви пред bTV, че подобни улегнали принципи политизират избора – в случая този на нов главен прокурор.

Издигнатата нейна номинация в парламента преди почти месец обаче също бе коментирана от Борисов като „прекрасна” в продължение на темата „търси се нов кандидат за КС”.

След като преди няколко дни премиерът се договори с лидера на СДС Емил Кабаиванов „сините” да направят предложение за поста, днес той отказа да се меси във вътрешнопартийния скандал, който се разрази в последствие. Съюзът издигна като свой кандидат Петър Стоянов, номинацията обаче бе остро критикувана от няколко посоки, а хора в партията обявиха, че не е съгласувана с тях. Одисеята за СДС приключи самият Стоянов, който в петък съобщи, че се отказва от мястото в КС.

Оказа се обаче, че все пак ГЕРБ продължават да са склонни да подкрепят „синия” избор. „Когато разговарях с лидера на СДС, не съм коментирал кой да е техният кандидат. Ако те могат да решат вътрешните си проблеми и издигнат кандидатура, ГЕРБ ще ги подкрепи”, каза Борисов.