„Имаме дефинирана демократична държава, разписано разделение на властите, правова държава, но в рамките на около месец видяхме нарушаване на тези принципи. На тяхно място видяхме политически партизански акции, което разрушава устоите на институциите”. Така депутатът от ДСБ и една от номинациите за конституционен съдия Екатерина Михайлова коментира пред bTV казуса „Марковска”, който се разви в последния месец.

По думите й скандалът е засегнал една от институциите, която досега в известна степен е успяла да опази облика си на пазител на конституцията, превръщайки го в арена на политически битки. Тя визира договорката между министър-председателя Бойко Борисов и лидера на СДС Емил Кабаиванов „сините” да излъчат кандидатура за празното място.

„Това, че премиерът и председателят на СДС се срещнаха и имаше една реплика: „Който и да е, ние ще го изберем” – това не е редно. Не може така. За много малко позиции в държавата има изискване за вискоки професионални и нравствени качества. За конституционен съдия изискванията са високи, защото КС със своите правомощия се превръща на пазител на правовия ред в държавата. Това е много сериозна позиция, там не може който и да е”, коментира Михайлова.

Според нея именно начинът, по който са се случили нещата, е довел и до острата всеобща реакция срещу издигнатата кандидатура на Петър Стоянов, който в петък се отказа от „състезанието”.

Проблем с неспазването на разделението на властите Михайлова отчете и при избора на нов главен прокурор, който предстои. „Малко или много ще е политически продиктуван изборът на главен прокурор. Един от кандидатите се обяснява, че му е неприятно, че е обявяван за харесван (става въпрос за Сотир Цацаров, за когото й премиерът, и вътрешният министър се изказваха благосклонно – бел. ред.) . Не е работа на изпълнителната власт да казва кого харесва”, каза Михайлова.

Тя обаче отчете изострена чувствителност на обществото и медиите, която според нея в последно време се е била поизгубила.