Петъчният парламентарен контрол мина видимо непълноценно за част от депутатите. Опозицията в лицето на Коалиция за България и „Атака” се оплака от „хронична липса” на премиера Бойко Борисов, към когото били отправени редица въпроси, заслужаващи отговор от трибуната в Народното събрание.

„Кога работи тоя човек? Вчера дава изявление в Симитли, днес нещо ще се реже... Ако той дойде след два месеца да отговори, минава всякаква процедура”, заяви „червеният” депутат Петър Курумбашев, припомняйки, че министър-председателят не е говорил в пленарна зала от 7 декември 2012-а.

Антон Кутев и Мая Манолова също се оплакаха, че питанията им от края на миналата година и началото на тази са останали без отзвук. Депутатката от левицата, която често влиза в процедурни спорове с председателя на парламента Цецка Цачева, и днес не пропусна възможността да й напомни, че е длъжна да осигури присъствието на премиера и министрите. В подкрепа на Манолова се обади и Георги Пирински, който настоя Борисов да бъде изслушан в НС на 6 февруари по поставените му въпроси и да обясни защо отсъства почти два месеца.

Обобщение на поведението на министър-председателя направи лидерът на социалистите Сергей Станишев, който го обвини в „системно неглижиране” на парламента: „По важни въпроси на държавата премиерът трябва да заявява позиции в НС, да търси подкрепа от парламента за политиката, която води. Скандално е отсъствието на премиера от парламентарния контрол, от бюджета, от вотове на недоверие. Това показва сриване на демокрацията в България”.

Левицата не била виждала премиера на това място от 7 декември 2012 година. Снимка: БГНЕС, архив
Снимка: БГНЕС

От „Атака” също възроптаха срещу липсата на членове на кабинета и предложиха министрите да се явяват в парламента всяка сряда от 13.00 до 14.00 часа, за да информират депутатите по важни и спешни въпроси. Павел Шопов припомни, че основно задължение на Народното събрание е парламентарният контрол върху изпълнителната власт – функция, което била „абсолютно занемарена”.

В продължение на предложенията в „услуга” се изказа и лидерът на националистите. Волен Сидеров заяви, че е готов да направи неделно училище, на което да обясни на Бойко Борисов как и откъде ще дойдат парите за увеличение на доходите.