Mинистър-председателят Бойко Борисов и министрите се запознаха на днешното си заседание с проучванията на Центъра за изследване на демокрацията по отношение на корупцията, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

"Трябва да хванем бика за рогата! Догодина по това време да имаме такъв спад, съизмерим с този при контрабандата - от 34 на 8 процента", е заявил премиерът.

Той е възложил на министрите задачата да се приеме като първостепенна, а на база на изследванията да се набележат конкретни мерки по направления и критични звена. "Ние си поставяме за цел да смазваме корупцията до възможно най-ниските нива на всички възможни министерства, агенции, общини, гишета, на пътя, навсякъде, където се изисква воля от наша страна", категоричен е бил министър-председателят.

В рамките на дискусията по темата премиерът е отбелязал, цитирайки данни от представения доклад, че най-ниско е било усещането за корупция в периода 2010-2011 г., а пикът е през 2014 година. "Виждате една политическа нестабилност какво усещане донася", е коментирал премиерът Борисов.

"От 34 процента контрабандата я докарахме на 8 на сто, и съм убеден, че за една година, но ако всички се включите ежедневно, с натиск върху всеки един служител, дали е от агенция, дали е от самото министерство и в областта на обществените поръчки, и във всичко, което може да генерира някакъв ресурс, само тогава, и ви го обещавам, че този резултат ще го имаме. Но пътят е само този. Има ли съмнения - спира се. Има ли съмнения, че умишлено е направено - веднага на службите, веднага на прокурор да се разследва. Това ще дисциплинира системата", е казал министър-председателят.