Премиерът Бойко Борисов сезира прокуратурата и ДАНС за писмо до него от президента на ANJ Group Corp Ян Аронов. В него има твърдения за корупционни действия в процедурата по продажба на „Химко” АД (в несъстоятелност), непрозрачни действия на синдика, нарушение на българското законодателство и на съдебна заповед.

Премиерът настоява за ефективно разследване, което да доведе до разкриване на цялата истина по случая. В писмото компанията твърди, че им е искан подкуп от 500 000 евро от представящ се за "партньор" на премиера Бойко Борисов и синдика на "Химко".

В писмото до премиера е заявено, че синдикът на „Химко" Росица Томова е получила на ръка 15 хиляди евро, а за искания подкуп сътрудничил човек с име Богданов, представил се пред американския инвеститор като „партньор" на министър-председателя.

Писмото от Ян Аронов е постъпило в деловодството на администрацията на Министерския съвет на 15 януари т. г. Копия са изпратени до главния прокурор Сотир Цацаров и до шарже д`афер Мартина Стронг. От Министерския съвет изпратиха писмото до медиите.

Снимка: МС

Писмото, написано на развален български език, е изпратено от името на американската компания ANJ Group Corp., регистрирана в Ню Джърси.

При опитите на bTV да открие собственика на компанията Ян Аронов, разбираме, че фирмата, която искала да купи торовия гигант „Химко", няма уеб сайт, имейлът е безплатен и общодостъпен, посоченият номер е автоматичен факс. Адресът на компанията е в къща, в жилищен район на американския щат Ню Джърси.

От телефонния указател на Ню Джърси намираме домашния телефон в къщата от посочения адрес. След позвъняване заради часовата разлика в 6,30 сутринта местно време ни казаха: „Ян не е вкъщи. Оставете ваш телефон, той ще ви потърси”. До края на деня не получихме обаждане от Аронов.

Бизнесменът е руснак, получил американско гражданство през 2006-а. Бивш съдружник е с украинеца Юрий Ливтиненко, който участва в приватизацията на „Химко" Враца, след която заводът беше е ликвидиран.

Адвокатът на Аронов за сделката с „Химко” Васко Тодоров не знае за искани и давани подкупи.

Въпреки заявената готовност да възроди "Химко" Аронов не е подал документи за участие в нито един от търговете досега. След няколко опита за продажба без кандидати цената на „Химко” падна до 11,7 милиона лева, а комбинатът беше купен от фирма на депутата от ДПС Делян Пеевски миналата седмица.

От МС заявяват, че „Химко” АД (н) е търговско дружество, в чийто капитал няма държавно участие. „То е обявено в несъстоятелност, с постановено осребряване на имуществото, включено в масата на несъстоятелността и разпределение на осребреното имущество за удовлетворяване на кредиторите. Осребряването се извършва от назначения от Съда по несъстоятелност синдик – Росица Томова от София, която представлява и управлява дружеството. Продажбата на активите на длъжника „Химко” АД (н) се извършва по строго определен в Търговския закон ред, който синдикът следва да спазва”, се казва в съобщение на правителствената информационна служба.

„Тъй като държавата няма собственост в активите на „Химко” АД (н) и поради характера на повдигнатите в писмото въпроси, намеса на министър-председателя по случая би нарушила провъзгласеното в Конституцията на Република България разделение на изпълнителната и съдебната власти. Въпросите, които г-н Аронов поставя, следва да бъдат адресирани към правораздавателните органи, синдика и компетентния съд по несъстоятелността”, допълват от МС.

От прокуратурата пък обявиха, че сигналът от Аронов е постъпил при тях на 20 януари.

Той незабавно е разпределен на прокурор от Върховна касационна прокуратура и е изпратен на териториално компетентната прокуратура – Окръжна прокуратура – Враца.

Указано е извършване на проверка с оглед съдържащите се в сигнала данни за извършено престъпление по служба от синдика и подкуп. Действия по сигнала извършва и Софийска градска  прокуратура с оглед данните за поискан подкуп.  

По случая се възлага извършване на предварителна проверка на ДАНС, посочват още от прокуратурата.