Поетапно разпределяне и разполагане на до 1000 военни служители по цялата граница с южната ни съседка предвижда планът за общи действия по охрана на държавната граница Турция с армейски сили. Той беше утвърден от премиера Бойко Борисов тази сутрин и приведен в действие. Това каза главният секретар на МВР Георги Костов.

"Нашите експертни анализи показват, че имаме сили да се противопоставим на такова неконтролирувемо и подчертвама - незаконно проникване през държавната ни граница и ние сме твърдо решени да го направим", допълни още Костов.

Военните ще извършват рутинна дейност по охрана на държавната граница заедно със сили на Гранична и Национална полиция, поясни още главният секретар.

"Днес ще изпратим допълнително 46 човека с необходимата техника. Ако се наложи, имаме готовност да изпратим до 150. И в рамките на няколко дни - биха могли да достигнат до 1000 човека. Имаме готовност, направил съм съответните инструкции. И съм убеден, че ще свършим нашата работа", каза военният министър Николай Ненчев.

Георги Костов допълни, че не става въпрос за недоверие към турските власти, а за допълнителна помощ.

По границата с Турция

Границата между Турция, Гърция и България е неофицално затворена, защото мигрантите не могат да се доближат до нея. На всеки пет километра има разположени полицейски екипи, които проверяват всяка кола и преминаващ.

Специалните пратеници на bTV Иван Георгиев и Борис Пинтев следят ситуацията на място. На място има много НПО-та, които носят храна и вода на бежанците. Крайната цел на всички е обетованата земя Германия, като ще избягват маршрут през България. "Чухме, че в България има лагер, от който не те пускат да си тръгнеш", каза един от мигрантите. 

Турското правителство даде срок три дни на мигрантите да се върнат към центъра на страната и да се регистрират в бежанските лагери. В отговор, мигрантите заявиха, че ще започнат гладна стачка, ако не бъдат допуснати да минат през границата.

Сърбия-Унгария

При сблъсъците на границата между Сърбия и Унгария са арестувани 29 души. Ранени са 20 полицаи и десетки мигранти. Специалните пратеници на bTV на границата между Сърбия и Унгария Полина Ботева и Любен Кацаров следят положението на място.

При снощните сблъсъци 8 до 10 деца са били отнети от родителите им.

В момента положението покрай границата е спокойно.