Банките са пълни с пари, лихвите са ниски в момента, а в същото време никаква инициативност.

Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на бизнес форум, посветен на усвояването на средства от еврофондовете.

"Европейските фондове са да подпомагат. 86 млрд. лева има в българските банки. Ако има иновативни хора с бизнес план и вземат кредит, може да си го построи. На една иновация това е, което трябва да ни отговори. Имаме толкова безработни, а всъщност нямаме работна сила. Или не им се работи, или нямат капацитет да работя”, коментира още министър-председателят.

Борба до дупка с контрабандата

Борисов обеща, че ще води борба до дупка с контрабандата.

"Толкова неотложни разходи има държавата. Всеки иска нещо. Горанов (финансовият министър Владислав Горанов) всеки ден пише какво да направим с тези 380 млн. лева на общините. Трябва да се извадят от бюджета", оплака се Борисов.

Той смята, че изпълнява всички ангажименти, които е поел към коалиционните партньори РБ и АБВ.

Най-лесно е да си опозиция и да отидеш в оставка, каза още Бойко Борисов.

Опит да бъдат унищожени кметовете на ГЕРБ

"За  2014 година наложените финансови корекции са 380 млн. лева - целта беше да се унищожат кметовете на ГЕРБ”, смята лидерът на ГЕРБ.

Той напомни, че по време на първия си мандат като министър-председател е обещал, че, ако ГЕРБ е на власт, ще има усвояване на 90% от еврофондовете.

„Ние ще го имаме. Това се дължи на добрите екипи, на добрите специалисти, на добрите експерти и разбира се и на всички вас”, уточни премиерът.

Македония – лошият пример

„Дали някой ще отиде сега да инвестира в Македония? Като гледате събитията в Македония отстрани, мисля, че е много ясен пример, какво излъчва една държава, когато има такава нестабилност. Дали някой ще отиде сега да инвестира в Македония? Вече на два пъти идват правителства, които спират еврофондовете".

Така Бойко Борисов коментира събитията в съседна Македония.