България получи подкрепата на европейската комисия за влизане в Шенген и еврозоната, както и за газовия хъб "Балкан" по време на първото заседание с правителството.

Получихме и признание за напредъка в борбата с корупцията. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че този въпрос не трябва да се обвързва с приемането ни в Шенген и еврозоната.

Той видя и прогрес в борбата с корупцията: „Трябва отбележа, че българското правителство се бори с корупцията и постига значителен напредък в последните години, убеден съм че този проблем ще намери своето решение, но не може да се каже че е изцяло корумпирана страна. Проблем с корупцията има, такъв обаче има и на други места”.

Борисов обяви, че по отношение на влизането в еврозоната България е подготвена. Юнкер отбеляза, че у нас „бюджетен дефицит” е непознато понятие и има сериозен напредък.

Борисов е получил подкрепата за поставянето на Западните Балкани като приоритет за Европейския съюз. За Турция в дневния ред на Европа обаче подкрепата не е така еднозначна. Според Юнкер трябва да видим какво ще бъде свършено от южната ни съседка, след като в момента има журналисти в затворите.

„И ние държим на спазването на закона и свободата на медиите и се надявам турското правителство да ревизира своето отношение към тях, за да може на различно ниво, ще търсим друга форма да подобрим отношенията на най- големия съсед на ЕС в тази част на Европа”, каза и Бойко Борисов.

Кабинетът и еврокомисията са обсъдили и газовите доставки. Борисов припомни, че „бяхме най-лоялния член на ЕС” и не бива страната ни да бъде „наказвана” с газови трасета, които да ни заобикалят.

Юнкер подкрепи проекта за хъб и показа картата, която преди 2 години Борисов нарисува – газовите доставки да са свързващи а не разделящи

Работните срещи

Запазването на кохезионната политика или средствата, които България би могла да загуби заради напускането на Обединеното кралство, и европейската интеграция на Западните Балкани бяха основните теми на първите работни срещи на Жан Клод Юнкер с премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев.

Още на влизане в министерския съвет и без да изневерява на собствения си стил, Юнкер два пъти се прегърна, целуна и ръкува с Бойко Борисов. Пред камерите – отново. 

Основните въпроси от срещата - България държи на запазването на кохезионната политика и няма да се откаже от нея. Юнкер потвърди, че Европейската перспектива на Западните Балкани е и негов приоритет.

Макар с президента да се познават отскоро, посрещането също беше топло.  Юнкер отново наруши протокола, за да разцелува вицепрезидента Илияна Йотова, която познава от повече от 10 години.

По време на разговора са обсъдени общата европейска отбрана и участието на страната ни в общи проекти от военната промишленост. Както и формирането на Европейския бюджет след напускането на Обединеното кралство.

Жан-Клод Юнкер и Румен Радев са изразили общо мнение, че при изготвянето на бъдещата Многогодишна финансова рамка на ЕС трябва да се вземат предвид растящите нужди на съюза от повече сигурност за гражданите, стриктен контрол на миграционните процеси към общността, както и ключови проекти за свързаност и развитие на европейските региони.