Председателите на партиите в Съюза на демократичните сили (СДС), поискаха среща със служебния министър-председател Марин Райков, за да го информират за подмяната на политическото представителство на „Синята коалиция”.

Те искат и да запознаят премиера с вижданията си за развитието на страната, както и за гарантирането на провеждането на честни избори за 42-рото Народно събрание, се казва в съобщението на СДС.

Причина за искането на срещата е решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за представителството на „Синята коалиция” в РИК и СИК в страната, както и инициирането на серия от разговори от служебния премиер с лидерите на парламентарно представените политически сили в последния парламент.

Според информацията проблемът с представителството е, че "Синята коалиция" има право на членове в районните и секционните комисии по време на изборите, тъй като тя е парламентарно представена. Четири от петте партии в коалицията – СДС, "Обединени земеделци", "Радикалдемократическа партия в България" "Българска социалдемократическа партия" ще се явят заедно на предсрочните парламентарни избори като коалиция "Съюз на Демократичните Сили" и искат да имат членове в СИК и РИК.