Проектът за промени в Закона за българското гражданство и съпътстващите го промени в Изборния кодекс бяха оттеглени от Министерството на правосъдието, съобщиха от ведомството. Текстовете предизвикаха сериозна публична реакция, тъй като въвеждаха изискване за уседналост при изборите за президент и парламент и така практически отменяха вота в чужбина.

Министърът на правосъдието Мария Павлова е освободила директора на дирекция "Съвет по законодателството" Любомир Талев. Според МП действията на служителя са умишлени, с цел злепоставяне на институцията, тъй като каченият за обществено обсъждане законопроект не е бил съгласуван с министъра.

Законопроектът е свален от сайта на ведомството заради „заради констатирани от министъра несъвършенства в текстовете, мотивите към проекта и  несъответствия с Конституцията”.

От ведомството посочват, че първоначалният проект е предвиждал в нормите за уседналост уседналост изрично да залегне възможността за упражняване на избирателни права на български граждани, които живеят в ЕС.

Самият Талев отрече пред bTV да е действал на своя глава и директно заяви, че президентът Румен Радев е поискал уседналост за всички видове избори и във ведомството са пристигнали готови текстове от "Дондуков" 2.

ГЕРБ и БСП се разграничиха от идеите на служебния кабинет за законодателни промени, които противоречат на конституцията.

"Това оправдание звучи абсурдно меко казано. Ако министърът не знае какво изменение в няколко закона предлага. Не мога да си представя, че някой чиновник ще погледне в тавана и изведнъж ще предложи изменение в изборния кодекс.", коментира бившият правосъден министър Екатерина Захариева.

"От наша гледна точка не е работа на служебния кабинет да решава въпроси, свързани с изборното законодателство", каза и социалистът Кристиан Вигенин.

Една от критиките към появилите се вчера текстове беше, че тяхната цел е изпълнение на дългогодишното искане на партиите, които днес са част от „Обединени патриоти” – ограничаване до минимум на вота на българските изселници в Турция.

По време на предизборната кампания тази година темата излезе от медийното и националистическото говорене и редица политици заговориха за влиянието на южната ни съседка върху политическите процеси у нас. Това стана на фона на битката между ДПС и ДОСТ за изселническия вот, спечелена от хората на Лютви Местан, на чиито клипове се виждаше посланик Сюлейман Гьокче.

От съобщението на правосъдното министерство става ясно, че позицията на служебното правителство за вота в Турция остава непроменана и ако промените в Изборния кодекс станат факт, единствено сънародниците ни в ЕС ще могат да участват в българските избори.