Правната комисия в парламента прие поправки в Наказателния кодекс против разпространяване на заблуждаваща или невярна информация за банки. Поправките продължават напред с подкрепата на ГЕРБ и ДПС.

Според специалисти предложените текстове са опасни, защото предвиждат затвор дори и за най-невинната критика на банка.

Който разпространява заблуждаваща или невярна информация или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на смут и страх в населението се наказва с лишаване от свобода от две до пет години.

Включването на този текст в Наказателния кодекс бе прието на първо четене от Комисията по правни въпроси към Народното събрание с гласовете на ДПС и ГЕРБ. Народните представители от Коалиция за България се въздържаха, а „Атака” не участва в заседанието.

Когато с тази дейност са причинени другиму значителни вреди или са получени значителни неправомерни доходи, наказанието е лишаване от свобода от пет до десет години и глоба от 5000 лв. до 10 000 лв., гласи втората част от приетите на първо четене поправки в Наказателния кодекс.

Промените са изготвени от юристите на Българската народна банка и са внесени за разглеждане от Йордан Цонев от ДПС. „През последните дни чрез разпространение на невярна информация и слухове, беше направен опит за дестабилизация на държавата чрез атака срещу българската банкова система, без каквито и да е основания за това, което нанесе вреди както на отделни банки, така и на техните вложители, които бяха принудени предсрочно да прекратяват депозитите си, като губят лихвата по тях", пише в мотивите на предложението на Йордан Цонев.

В резултат на това се е наложило държавата да ангажира значителни ресурси за нормалното функциониране на банковия сектор и успокояване на населението и фирмите, посочва в мотиви и подчертава, че подобни атаки са пряко насочени срещу спестяванията на българските граждани и фирми, и срещу финансовата стабилност, като основен елемент от националната сигурност на страната, което налага специален текст в НК, който да криминализира подобни прояви, категоричен е в своите мотиви депутатът от ДПС.