Меглена Плугчиева се нареди сред кандидатурите на правителството за посланици на страната в чужбина. Депутатът от Коалиция за България е предложението на кабинета за Швейцария.

Макар че бе вицепремиер, отговарящ за усвояването на еврофондовете по време на Траойната коалиция, тя се ползва с подкрепата на премиера Бойко Борисов. Министър-председателят застана зад нереализираната й кандидатура за вицепрезидент на Европейската банка за възстановяване и развитие. Зад граница тя има опит и като посланик в Германия.

Плугчиева се слави с добрите си отношения и с президента Росен Плевнелиев, които се основават на лични консултации по различни въпроси.

"Там е моята сила"

След обявената кандидатура, за която научила от медиите, тя коментира пред Агенция „Фокус”, че дипломатическата работа е надпартийна и в ползва на държавата.

„След изборите 2009 година аз неколкократно съм заявявала, че търся възможност да се върна на дипломатическото поприще. Смятам, че там е моята сила, възможността да проявя натрупания опит, умения и качества. Мога само да бъда благодарна на правителството за това предложение. За мен това ще бъде една прекрасна възможност да мога да работя за страната”, каза бившият министър.

Плугчиева предположи, че колегите й от БСП също са научили за предложението на правителството от средставата за масова информация. Заяви обаче, че е готова да замрази членството си в Столетницата.

Подкрепа от партийния лидер

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС
„Швейцарското предложение” получи лидерското одобрение в БСП. Сергей Станишев заяви, че Плугчиева би се справила много добре като посланик в алпийската страна. Сама тя споделяла, че не се чувства достатъчно добре в парламента.

Той обаче отрече назначението й да е „разменна монета” по скандала за дървесината, при който левицата поиска оставката на земеделския министър.

„Ще го гоним до дупка и ще защитаваме интересите на малките и средни фирми в тази област и на крайните потребители, които заради този монопол се поставят пред свръхцени”, обеща Станишев.

Другите избраници на кабинета

Друго познато име в списъка е областният управител на Ямбол Таня Димитрова, която е поставена като вероятен ръководител на дипломатическата ни мисия в Хърватия. Избрана от редиците на ГЕРБ, тя оглави месната власт в района като бивш издател на вестник и медицинска сестра.

Седем са представените пред президента имена, сред които петима кариерни дипломати, определени да оглавят мисиите на страната зад граница. Кандидатурите са както следва: Бразилия - Чавдар Николов, Грузия - Пламен Бончев, Швеция - Светлан Стоев, Аржентина - Максим Гайтанджиев, и Полша - Василий Такев.

От външно министерство определиха посочените държави като важни както във външнополитическо отношение, така и като икономически и културни партньори на България. Постигането на конкретни резултати особено в търговско-икономическата и в инвестиционната сфера ще бъдат приоритет за новоназначените посланици, посочват от ведомството.

Очаква се предложенията да бъдат одобрени с президентски указ.