Настоящите управляващи изкопаха гроб между себе си и народа. Такъв коментар направи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред агенция „Фокус” по повод окървавения протест снощи, когато се стигна до сблъсъци между жандармерия и протестиращи.

Той отново изрази тезата си за спешната необходимост от предсрочни избори, като заяви увереност, че „народът вече този път няма да гласува по този начин, няма да е безучастен”. „Който си е взел поука от протеста, ще има успех в следващата година като политическа партия,” допълни Борисов с намек за днешната заявка на БСП, че оставката на кабинета не е на дневен ред.

Властта на комунистите

„Комунистите са свикнали с кръв да взимат властта, с кръв да я пазят. Това е столетница с много тежко минало,” коментира още председателят на ГЕРБ.

„Те са само баджанаци, шуреи, зетьове, сестри, всичките им назначения са такива. Ако сега се направи един тест и се изпита премиерът Пламен Орешарски, той няма да си познава нито министрите, нито зам.-министрите. Такова чудо, такова безволево управление не е имало в България. А те се биеха в гърдите преди пет месеца, че са експерти,” каза още Бойко Борисов.

Той нарече министър-председателя Пламен Орешарски „една кукла на конци”, която ще остане в историята като „премиера, прекарал най-кратко време като марионетка на някого”.

„Каквото съм построил”

В типичния си стил Бойко Борисов не пропусна да спомене и инфраструктурните проекти, които бяха приоритет на правителството на ГЕРБ. „Четири месеца те само откриват обектите, които съм построил,” коментира той.
„Ние направихме една добра страна. Построихме за три години и половина толкова много неща. А пък вчера една госпожа в цикламено тоалетче, която страшно ме разсмя, че министърка станала някаква, открива едно прекрасно съоръжение, което само 20% е платено от данъкоплатците в България, другото е на европейските данъкоплатци за магистрала „Струма” и казва вече не е приоритет за нас, ще правим горски пътечки вече и лехички,” посочи Борисов, без да назове поименно регионалния министър Десислава Терзиева.

„Същата тази госпожа отиде и се накичи „Тракия” да открива. Добре, че им ги направих, да открият нещо. Сега като знаят, че са нула, нула могат да направят за българите, почват да сменят приоритетите,” продължи Борисов.

„Добре, че дойде ГЕРБ да направи всичките тези неща. Затова не могат да ни гледат враговете ни, затова не могат да ни го простят, защото оставихме за три години и половина метро, спортни зали, магистрали, ж.п. линии. Няма кой да ни го вземе това. Следите от ГЕРБ са незаметими, защото сме щели да замитаме следи. Четири месеца ги чакам да кажат кои са следите,” каза още лидерът на ГЕРБ.

Миков и белградските кръчми

Бойко Борисов коментира и отменения пленарен ден заради напрегнатата ситуация около парламента снощи. По-рано от ГЕРБ обвиниха парламентарния председател Михаил Миков в неспазване на правилата, защото отменил заседанието с sms-и, а такова решение трябвало да се вземе в зала.

„Председателят на парламента най-вероятно затвори събранието от някоя белградска кръчма, без да има никакво конституционно право,” коментира Борисов по повод вчерашното посещение на Миков в Сърбия.

„Върхът на всичко беше този псевдопредседател на Народното събрание, който само смях може да събуди в хората с поведението си, някъде от Белград, от някакъв капан най-вероятно, някъде от някаква кръчма затваря парламента,” посочи Борисов.

На въпрос как оценява действията на Министерство на вътрешните работи и жандармерията, Борисов отговори, че те са длъжни и това им е работата - да осигурят ред и съответно да направят необходимото да изведат депутатите. „Не трябва да се сърдят на тези хора, разбира се с изключение на тези, които проливаха кръв, защото има и такива. Те са наши момчета, български и са пратени там с часове и страшна умора вече е натегнала на тях,” допълни Бойко Борисов.