Позицията ми по отношение на кризата в Сирия съвпада изцяло с позицията на президента на САЩ Барак Обама. Това заяви пред журналисти Росен Плевнелиев, подчертавайки още веднъж, че е готов при необходимост да свика заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС).

„Моята позиция беше много ясна още от първия ден. Извършено е престъпление срещу човечеството и виновните трябва да бъдат наказани. Необходим е обаче и широк обществен дебат, тъй като кризата не е само регионална или пък на два часа път със самолет от нас. Тя може да се превърне и в глобална криза”, отбеляза държавният глава на церемонията по откриването на новата учебна година във Военната академия в столицата.

Според Плевнелиев трябва да бъдат провеждани дебати по темата Сирия и в парламента, за да се чуят всички отговорни фактори. Президентът подчерта, че държавата изпитва определени трудности в подготовката на адекватна реакция и условията за приемане на вълна от бежанци.

„Вие виждате, че броят на желаещите да преминат българската граница на денонощие се удвоява и утроява. Това е една тенденция, която съвсем спокойно може да ескалира в още по-сериозни цифри и брой хора”, коментира още Плевнелиев.

Той изтъкна, че за него е важно българските институции да адресират проблема и това е изцяло в компетенциите на изпълнителната власт. „Аз се надявам, че взетите решения на Съвета за сигурност към министър-председателя ще доведат до ефективни резултати, и ги приветствам”.

По-рано през деня загриженост заради проблема с евентуална бежанска вълна изрази и вътрешният министър Цветлин Йовчев. Според него страната ни очаква между 6 и 10 000 бежанци от Сирия до края на годината.