„Държавата не функционира. Правителството действа като пожарникарски отбор, който гаси пожари… Един модел, в който дори животът на всеки зависи от личното благоволение на един човек, е абсолютно сбъркана работа”. Своето виждане за ситуацията в държавата представи Сергей Станишев преди дискусия на тема „Действена БСП за демократична промяна”.

Според него основният проблем в управлението на ГЕРБ е, че когато кабинетът не действа по правилата, няма правила изобщо. „Това е най-страшното. Това е някакъв латиноамерикански или азиатски модел на развитие. Ние сме в Европейския съюз, което означава да работят правилата, демократичните институции да бъдат подотчетни от обществото, а не правителството да контролира и управлява хората и техния живот без отчет”, смята Станишев.

Той отново изтъкна, че при управлението на Тройната коалиция бонуси са се давали на всички, а най-големите – на българските пенсионери. Тогава допълнителното материално стимулиране също е било по правила, сега обаче бонуси се раздават „само на свои хора”.

По думите му демократичните промени в България могат да дойдат само чрез избори. А БСП две години и половина показва опозиционност и хората все по-често я разпознават като алтернатива на ГЕРБ, смята бившият премиер. Той очерта и два основни избора пред Столетницата – да се развива като европейска социалистическа партия с открити позиции или ще се обърне към една политика, която не е много ясна.

„Има една принципна разделителна линия между БСП и ГЕРБ. На последните избори се видя безобразното им провеждане, манипулациите, фалшификациите и участието на властта в това. Не споделям и не мога да приема мълчанието на президента Първанов още през ноември по този въпрос. Това е принципен въпрос на демократичен инстинкт и на отношение към демокрацията”, каза още Сергей Станишев.