Една от най-болезнените за обществото теми, свързана с депутатите, е тази за така наречените две трети. Това са суми, които депутатите получават целево - за сътрудници, консултации и експерти. Тези пари се предоставят на парламентарната група, която ги разпределя на своите членове. Отчетност за тези средства обаче досега нямаше.

Двете трети за всеки от депутатите се изчисляват на база на заплатите им от 2196 лева. Тоест - те са малко над 1400 лева на човек за месеца. Те се добавят към възнаграждението на народния представител и обикновено никой и не пита за какво отиват.

След като от БСП обявиха, че правилникът ще бъде сериозно ревизиран, това е на път да се промени. Добавка в текста предвижда депутатите да представят на всеки три месеца в парламентарната група справка за изразходваните средства.

Има и идея да се отиде дори една стъпка по-напред - парите да се отчитат и в интернет или направо да се получават и харчат само по банков пък след дадени фактури.

„Тези така наречени безотчетни пари, които получават народните представители и с които и аз като бивш служител на Министерство на финансите се борим поне от десет години. предложението е сега всеки да ги отчита в своята група, като лично аз смятам да ги публикувам и на собствения си сайт, начина по който ги разходвам и се надявам много депутати да го направят доброволно, а също и групите да ги сложат на сайта си”, каза Георги Кадиев от БСП.

Идеята среща подкрепа и от неправителствени организации. Според тях обаче засега реформата в тази сфера може да стане само на доброволен принцип и никой не е задължен да се отчита в мрежата.

Сред четирите парламентарни групи обаче има неочакван консенсус по темата.

Какви ще са финансовите правила, по които ще работят депутатите ще стане ясно до няколко дни. В момента правилникът се гледа в пленарна зала и корекции в него все още са възможни.