„Последният ‘седесар’, ако може, да изключи предпоследния!” – нещо такова се случи в СДС, според Димитър Луджев, един от пътрвите изключени от Съюза на демократичните сили.

Повечето в ръководството на СДС днес не са „седесари”, а „хора, които се набутаха в политическата игра от различни места”, смята също бившият военен министър от кабинета на Филип Димитров.

От времето на Иван Костов се върви към разпад в партията, каза още Луджев, който коментира последните събития на „Раковска” 134, където новото партийно ръководство изключи бившия лидер Мартин Димитров и други депутати на съюза в парламентарната група на Синята коалиция. 

По думите на Луджев трансформацията започнала при правителството на ОДС преобразила управлението в СДС по соцманиер - политическото ръководство вземало всички решения, което било крайно антидемократично. „Централизирана структура... централизирано политическо ръководство, което по времето на Костов се страстна с държавата.” 

„Това елиминира инакомислещите и отваря пътя за хора, които мислят само за властта,” каза Димитър Луджев в студиото на „Тази събота”.

По думите му след оттеглянето на Иван Костов от СДС се формирали две групи – на Румен Христов и Мартин Димитров. И двете обаче направили стратегическа грешка – ориентирали се към „хитра” политическа игра – за да участват в управлението легитимирали ГЕРБ като дясна партия.

„До последно Мартин Димитров не можа да се еманципира от ГЕРБ. Идеята им беше да участват във властта,” заяви Луджев. „Сега другата групичка пое властта, а те са мекерета на ГЕРБ. На тях им е обещан моделът „Бургас”, където ГЕРБ управлява със СДС и няколко десни формацийки.” Чест прави на депутатите на СДС, че не се превърнаха в политически слуги, отбеляза бившият член на СДС.

По времето на ОДС цялата приватизация легализира „онези червени капитали, които бяха откраднати в края на 80-те години”, каза още Димитър Луджев. По думите му над 220 офшорни фирми са участвали тогава в приватизирането. „Постепенно се легализираха и в политиката и сега ни управляват... затова хората се разочароваха от традиционната десница и започнаха да търсят някой „юнак”,” коментира бившият министър на отбраната, който очаква, в отсъствие на алтернатива, на следващите избори битката да е основно между ГЕРБ и БСП.