Трескава подготовка за новия политически сезон и в Народното събрание. Депутатските жилища в столицата вече очакват своите нови обитатели. В кв. „Мотописта” е един от така наречените депутатски блокове. Там тече мащабен ремонт, подменят се дограми, ремонтират се почти всички апартаменти, които се намират в блока.

Българският парламент разполага с точно 179 апартамента в кварталите „Красно село”, „Витоша”, „Изток”, „Мотописта” и „Овча купел”. В миналия мандат от тях 141 жилища са били заети от депутати и служители на парламента.

Единственото условие, за да получат жилище, е да не разполагат със собствено такова в София. Вече е ясно, че 57 жилища няма да сменят обитателите си, които са били преизбрани и в този мандат. В други 30 апартамента тече мащабен ремонт, който според администрацията е освежаващ.

Строителният работник Валентин Мавров обяснява, че сменят дограма, измазват прозорците. Според него апартаментите на депутатите са хубави и големи.

И докато администрацията се подготвя, новите депутати вече са на път. Бургас е най-отдалеченият избирателен район и местните народни представители са стегнали багажа. Костадин Марков от Реформаторския блок обяснява, че най-важното в багажа му са апаратчето за кръвно, лаптопът и Законът за устройство на територията.

Валентин Касабов от Патриотичния фронт ще се раздели със съпругата си, за да работи за „благото на обществото”. От парламентарната група на патриотите са подготвени за лоши условия заради препатили бивши депутати. „Тези тъй наречени ведомствени жилища не са нищо друго освен на нивото студентски общежития – панелки”, смята той.

Марков и Касабов са новоизбрани депутати и още не са виждали ведомствените депутатски жилища. Съседите им в София обаче вече ги очакват.

Докато ремонтите са в разгара си, Народното събрание ще плаща хотел, ако някой апартамент не е завършен. То ще отдели по 40 лева на стая за всяка нощувка в течение на един месец.