Зад гърба си премиерът на България оставя година, в която трябваше да защити няколко поскъпвания - шофьори протестираха срещу новите цени на винетките.

„С поршета на протест! Само да го запалиш поршето кайен, докато вкара бензин в цилиндрите, е изхарчил 12 лева. А за 8 лв. протестира”, заяви той.

Увеличение на местните данъци и такси поиска още премиерът. И призова кметовете на големите градове да не изпадат в популизъм и да вдигнат налозите вместо да товарят държавния бюджет.

„Да станат тези кметове, които има дългове, но не искате вие да си ги съберете - а като дойдете при мене, да ви извадя. Не искате да си съберете парите от таксите, щото искате да сте готини добри. Това го разбирам. Но и ние искаме да изглеждаме така”, обясни Борисов.

Той отстояваше и решенията за реформи на здравния министър Петър Москов.

„Този, който пие ракия, пуши цигара, яде сланина и не желае да има хранителни навици, трябва ли други да му платят лечението? Да пие в определени граници”, призова Борисов.

Премиерът трябваше да вземе важни кадрови решения, като балансираше между амбициите на политическите си партньори.

Ето какво заяви на въпроса дали Реформаторите са преяли с власт: „Искам с чувство за хумор да го кажа. Аз има един порок. Много обичам да ям. Сега постя от 2 седмици - ужас. Това дето викат- не ядеш месо много по-силен се чувстваш, много по-леко ти е- точно обратното е. Нощ, не виждам светла, като съм гладен”.

Борисов направи и първата си номинация за президент: „Защо не се напънем и не сложим за президентските избори една жена президент. Имаме достатъчно фигури, които можем да обсъждаме". Борисов направи анонса през януари пред общото събрание на "Жени - ГЕРБ".

А после поясни: Аз само се шегувах, не че няма да стане, не че не може да стане, в една подобна аудитория, само жени виждаш, какво да им кажеш?

Публично за жени премиерът говори отново в средата на ноември, когато се оказа действащо лице в разговорите на висшите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченаловa.

„Две каки си говорят за мене и аз трябва да отговоря какво са си говорили за мене. Факт е - от това, което чух да се коментира, че много правилно институциите са направили така, че да не са на тези постове”, изтъкна премиерът.

Бойко Борисов отново засвидетелства и почитта си към Господ, когото най-често нарича Началника. Премиерът сподели с министър-председателя на Великобритания гордостта от благословиите, които е получил във Ватикана, с думите: „Три папи са ме галили по главата”.

Снимка: МС

Освен пред Дейвид Камерън Борисов отбеляза запомнящо се представяне и във Facebook. Хиляди харесвания събраха снимките с магнолиите му в двора му. А на Коледа премиерът сподели, че ще става дядо.