Понижаването на ставката на лихвите върху депозитите ще доведе до близо 15 млн. лв. загуби за бюджета. Това каза пред журналисти в парламента зам.-министърът на финансите Людмила Петкова в коментар на приетите промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

„Първоначално за тази година беше направен разчет приходът от данъка върху лихвите по депозити да е 132 млн. лв., но всъщност изпълнението в приходната част показва, че няма да бъде толкова, а между 80 и 90 млн. лв.”, обясни Петкова.

Ефектът е заложен в Закона за държавния бюджет. „Не случайно се бърза с данъчните закони, за да се знае окончателният вариант на данъците и на промените, за да намерят отражение в бюджета”, каза зам.-министърът.

На въпрос за освобождаване от данък на лихвите по облигации Петкова обясни: „С тази промяна се освобождават чуждестранните лица от заплащане на данък при източника за доходи, които са реализирани на територията на България. Досега една част от тях също не плащат такъв данък, защото имаме спогодби за избягване на двойното данъчно облагане. България има 62 спогодби и в повечето от тях тези доходи са с нулева или 5-процентна ставка. Ефектът, който се очаква за бюджета, не е голям”.