Съществено намаляване на административната тежест за бизнеса се очаква от началото на следващата година. За това информира вицепремиерът Даниела Бобева на среща с представители на бизнеса в Хасково днес, пише БТА.

Бобева обясни, че в помощ на предприемачите ще бъде създаден информационен портал за отпадналите или ограничените режими, както и за премахнатите такси. Данните ще са налични и на сайта на областната администрация.

Вицепремиерът посочи, че предстои да бъде решен проблемът с т. нар. единна точка - да не се подават на три места документи в рамките на годишно приключване. По думите й предстои присъединяването на регистъра на Агенцията по вписванията към обединените регистри на Националната агенция за приходите и на Националния статистически институт.

След като държавата започна да изпълнява ангажиментите си към бизнеса, междуфирмената задлъжнялост е намаляла почти наполовина за последните три-четири месеца и към септември е около 36 милиарда лева, каза още Даниела Бобева. Тя отбеляза, че и бизнесът е започнал да се разплаща с работниците и служителите си и към момента около 100 предприятия в страната дължат пари за заплати на работниците си.