„Най-малко за половин милиард от този заем няма никаква обосновка, а управляващите се оплетоха в поне пет лъжи за неговото предназначение". Това заяви председателят на ДСБ Радан Кънев. Той посочи, че единственото, което звучи формално достоверно е, че тези пари ще бъдат отделени в резерва, който в момента е на добро ниво и няма нужда от такова отделяне.

Вчера на извънредно заседание Министерски съвет прие актуализацията на бюджета, която ще доведе до увеличаване на държавния дълг с около 1 млрд. лева.

"Тези средства ще се изразходват в полза на енергийната мафия. В действителност тези 500 милиона няма да останат в гардероба. Те прикриват една лъжа в новата методика за определяне на цените на ДКВР и тя е, че България ще продаде въглеродни квоти за 498 милиона лева, тоест пълно съвпадение на сумата. Видно от стенограмата на правителството от 10 юли дори най-оптимистичните прогнози са за под два пъти тази цифра. Цифрата от 498 милиона лева е просто една лъжа, предназначена да прикрие кражба през заема и бюджета", категоричен е Кънев.

Според него от тези 500 милиона лева далеч под 1/3 ще обслужат 5%-то намаление на тока и над 2/3, т.е. 12% "данък мафия" ще отидат в централите на Христо Ковачки и за редица неефективни заводски централи, които "се държат от близки до властта олигарси". По думите му кабинетът на Орешарски се превръща в "национален бат Сали на енергетиката".

Иван Иванов обясни, че от квоти от въглероден двуокис в НЕК около 100 млн. лева. Няма никаква възможност тези средства от квоти да бъдат събрани и тези заложени 500 млн. трябва да бъдат допълнени и това може да стане със заема в резултат на актуализацията на бюджета, посочи той.

Иванов отбеляза, че с новата методика рязко се намалява производството на електроенергия от Маришкия басейн и в резултат ще има или съкращения на хора, или увеличение на цената на въглищата и съответно на тока. АЕЦ "Козлодуй" се обезкървява и ще се окаже в невъзможност да предприеме мерките за удължаване на срока на експлоатация на 5 и 6 блок, алармира още той.

На гражданите са дават едни 5 процента като "димна завеса", а 10-12 процента отиват в собствениците на неефективни енергийни дружества, които се държат от енергийните олигарси, посочи Иванов.

„Частично собственик на ТЕЦ "Видахим" не е ли досегашният шеф на ТЕЦ "Марица Изток" 2 и в момента на БЕХ Георги Христозов и не са ли от там тези 3,5 млн. лични средства, които той декларира официално от стопанска дейност”, попита Иван Иванов.